top article

Όταν ήταν μόλις 14, η Ξένια Βασιλειάδη βρέθηκε να κερδίζει τους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου στο στάδιο Καραϊσκάκη, ανάμεσα σε μεγαλύτερες και έμπειρες δρομείς. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε τότε, ήταν το να κυνηγά το όνειρό της ακόμη κι όταν οι συνθήκες φαντάζουν αντίξοες. 

Αρκετά χρόνια αργότερα, έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία ως ανώτερο στέλεχος σε μεγάλες διεθνείς τράπεζες, βρέθηκε και πάλι στο σημείο εκκίνησης, αποφασίζοντας για δεύτερη φορά να ακολουθήσει το μεγαλύτερο πάθος της- τα ταξίδια. Αντλώντας έμπνευση από δεκαετίες ταξιδιών σε όλο τον κόσμο, ίδρυσε το TripElina το 2014, ένα site που προωθεί τον τουρισμό και τα ταξίδια.

Η ιστοσελίδα παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δημιουργήσει το δικό του προφίλ, να φτιάξει μια λίστα με τα μέρη που θέλει να επισκεφθεί και να διαβάσει γι' αυτά ενδιαφέρουσες, μοναδικές πληροφορίες, γραμμένες από ντόπιους. Έτσι μπορεί να σχεδιάσει ένα ταξίδι με βάση τις προσωπικές του προτιμήσεις αλλά και να κάνει τις απαραίτητες κρατήσεις και συμφωνίες. 

Αυτή την περίοδο, το TripElina εστιάζει στην Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπει στην Ξένια να προωθήσει και να μοιραστεί την αγάπη της για τη χώρα μας. Ανάμεσα σε επαγγελματικές κλήσεις και έρευνα, ταξίδια και οικογενειακή ζωή, η Ξένια ξέκλεψε λίγο χρόνο για να απαντήσει στι ερωτηματολόγιο του MadameFigaro.gr.

 

Ποιο είναι το μυστικό/συνταγή της επιτυχίας σου;
Τα κυριότερα πράγματα που ακολουθώ είναι τα εξής.Το να κάνω αυτό που αγαπώ, ώστε να μη νιώθω τη δουλειά σαν δουλειά. Δεν είναι εύκολο να βρεις τον ιδανικό χώρο εργασίας αλλά είναι σημαντικό να προσπαθείς να βρεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη, αφού επηρεάζει όλες τις άλλες πτυχές της ζωής σου. Προσπαθώ να δημιουργώ χρόνο για τον εαυτό μου όταν τον χρειάζομαι. Αξιοποιώ αυτόν τον χρόνο ανανεώνοντας το μυαλό και το σώμα μου και αυτό μου δίνει ενέργεια για να πετύχω τους στόχους μου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμένεις αισιόδοξη, συγκεντρωμένη, πειθαρχημένη και αποτελεσματική και ταυτόχρονα να διασκεδάζεις κάνοντας όλα τα παραπάνω. 

Γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα;
Ασχολήθηκα με τα οικονομικά επειδή ήταν κάτι που με συνάρπαζε, αλλά το αληθινό μου πάθος ήταν τα ταξίδια. Γι΄ αυτό δημιούργησα το TripElina. 

Πώς ξυπνάς το πρωί;
Ξυπνάω σχεδόν καθημερινά χαμογελώντας και πάω αμέσως στο παιδικό δωμάτιο να ελέγξω τα παιδιά μου. 
 
Το mantra σου για να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη μέρα;
"Μη στεναχωριέσαι, Ξένια, θα βρεις τη λύση". Αντιμετωπίζω τα πάντα με ψυχραιμία. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να αγχώνεσαι για τα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. 

Μια στιγμή της ζωής σου (θετική ή αρνητική) που σε καθόρισε;
Όταν ήμουν 14 έτρεξα στους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου. Έκανα σπριντ, 100 μέτρα και προπονούμουν σκληρά. Ήταν ο πρώτος μου αγώνας σε ένα μεγάλο στάδιο, το Καραϊσκάκη και θυμάμαι τον πατέρα μου να μου λέει "Μη στεναχωριέσαι Ξένια, αν δεν κερδίσεις δεν πειράζει. Απόλαυσε τη στιγμή και τρέξε με την καρδιά σου". Ήμουν τόσο τρομαγμένη και χαρούμενη την ίδια στιγμή. Ο μικρός μου αδελφός είχε έρθει να με δει και ήθελα να τους κάνω όλους περήφανους. Θυμάμαι να στέκομαι στην εκκίνηση και το αριστερό μου πόδι να τρέμει τόσο πολύ που δεν μπορούσα να το σταματήσω. Τα υπόλοιπα κορίτσια ήταν μεγαλύτερα και πιο έμπειρα από εμένα. Όταν άρχισε ο αγώνας, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι έτρεξα με την ψυχή μου και μόνο όταν πέρασα τη γραμμή τερματισμού συνειδητοποίησα ότι είχα κερδίσει. Εκείνη η στιγμή με έμαθε να πιστεύω πάντα στον εαυτό μου, να προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ χωρίς να με νοιάζει το αν θα νικήσω και ότι είναι μπορείς να μετατρέψεις μια αρνητική κατάσταση σε θετική. 

Τι σε εμπνέει στη ζωή και στη δουλειά;
H έμπνευσή μου στη δουλειά είναι το να δημιουργώ. Είμαι της άποψης ότι είναι καλύτερο να κάνεις τη δουλειά μόνη σου και ξοδεύω ώρες ερευνώντας και προγραμματίζοντας. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν επιχειρηματία. Έμαθα από νωρίς ότι όλοι οι επιχειρηματίες αποτυγχάνουν τουλάχιστον τρεις φορές και το κλειδί της επιτυχίας είναι να προχωράς, μαθαίνοντας όσο περισσότερα μπορείς και να μην τα παρατάς ποτέ. 

Ποιο είναι το κίνητρό σου για να δημιουργείς;
Υπάρχουν πράγματα που με εμπνέουν, αλλά το πρώτο πράγμα που εμπιστεύομαι είναι η διαίσθησή μου. Επίσης, πιστεύω ότι όποια κι αν είναι η παρούσα κατάστασή σου, είναι προσωρινή και μπορείς να κάνεις αλλαγές για ένα καλύτερο μέλλον. Είμαι ενθουσιασμένη με τη δημιουργία και τις αλλαγές που μπορούν να με οδηγήσουν στη ζωή που έχω οραματιστεί. Χρησιμοποιώ μια φράση του Walt Disney: "Όλα τα όνειρά σου μπορούν να πραγματοποιηθούν αν έχεις το κουράγιο να τα ακολουθήσεις". 

Μια κομβική στιγμή στην καριέρα και στη ζωή σου;
Βρισκόμουν στο εξοχικό μας, στην παραλία, βλέποντας το ηλιοβασίλεμα και το αφεντικό μου μου τηλεφώνησε για να μου κάνει μια πρόταση στην οποία δεν μπορούσα να αντισταθώ. Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα και τα καλύτερα πέντε χρόνια της καριέρας μου. Είναι πολύ σπάνιο να κάνεις μια ριζοσπαστική επιλογή και να είναι σωστή. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με κάποιον που είναι ακόμα μέντοράς μου και που θαυμάζω ιδιαίτερα. 

Τι σου έμαθε η οικονομική κρίση;
Η κρίση απλά ενίσχυσε την πεποίθησή μου ότι κανείς πρέπει πάντα να είναι ταπεινός, ανεξάρτητα από το ποια είναι η οικονομική του κατάσταση. Υπάρχουν κακές και καλές στιγμές και ο καθένας πρέπει να είναι προετοιμασμένος ώστε να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις. 

Οικογένεια και καριέρα μπορούν να ισορροπήσουν;
Ναί, 100%, αλλά πρέπει να το δουλέψεις. Είμαι γυναίκα καριέρας και single μητέρα κι έτσι για μένα οι οργανωτικές δεξιότητες είναι must. Πρέπει να έχεις υπομονή, να μαθαίνεις από τις εμπειρίες και να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου. Χρειάζεται επίσης να θέτεις προτεραιότητες και να ισορροπείς τη δουλειά σου και το πρόγραμμα του σπιτιού σου. Τέλος, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να συνειδητοποιείς ότι οι προτεραιότητες και τα ενδιαφέροντά σου θα αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου και καθώς τα παιδιά σου μεγαλώνουν. Στις μέρες μας πρέπει να έχεις "ευέλικτες φιλοδοξίες". Πρέπει να είσαι ευέλικτη, να σκέφτεσαι έξυπνα και να έχεις σωστή κρίση. 

Τι είναι για εσένα ευτυχία;
Η ευτυχία για μένα σχετίζεται με τα πράγματα που μπορώ να "αγγίζω" κάθε μέρα, όπως το να βλέπω τα παιδιά μου να χαμογελάνε, να μιλάω με έναν παλιό φίλο, το να πηγαίνω για φαγητό με τα αδέρφια μου και το να μαθαίνω από κάποιο λάθος που έκανα. Παίρνω χαρά από ιδιαίτερες στιγμές, καλές ή κακές, κάθε μέρα. Όπως λέει μια φράση του T.S. Eliot "Κάθε στιγμή είναι ένα νέο ξεκίνημα". Προσπαθώ να έχω πάντα ένα χαμόγελο στην καρδιά μου, ο,τι και να γίνει. 

Ποιες είναι οι 3 τοπ απολαύσεις σου;
Το να βλέπω ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Το να περιτριγυρίζομαι από φύση και να μπορώ να αποσυνδεθώ από όσα με περιβάλλουν- αυτό μου δίνει τη δυνατότητα ανανεώνομαι. Και φυσικά το να οργανώνω ένα ταξίδι. 

Μια πολυτέλεια που απολαμβάνεις.
Το να ταξιδεύω. Είναι το πάθος μου, και ξοδεύω αρκετά χρήματα σε αυτό. 

Ένα πολύτιμο μυστικό ομορφιάς;
Κοιμάμαι και πίνω πολύ νερό. Παρ' όλο που δε χρειάζομαι πολύ ύπνο, είναι σημαντικό για μένα. Δεν το λένε "beauty sleep" χωρίς λόγο. Είναι η στιγμή που το σώμα αναρρώνει και αναζωογονείται. Επίσης, πίνω 2 με 3 λίτρα νερό καθημερινά. Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την ρουτίνα ομορφιάς μας. 

Μια φράση που χρησιμοποιείς συχνά;
Δεν υπάρχει 'δεν μπορώ', υπάρχει 'δεν θέλω'. To χρησιμοποιώ για τον εαυτό μου και για τους άλλους. Όταν λέμε "δεν μπορώ", τις περισσότερες φορές εννοούμε "δε θέλω" και αυτό μας κρατά πίσω.Υπευθυμίζω διαρκώς στον εαυτό μου ότι μπορώ να κάνω τα περισσότερα από τα πράγματα που θέλω και αν δεν μπορώ, τότε πρόκειται για δικαιολογία. 

Τι αγαπάς και τι μισείς στην πόλη σου;
Μου αρέσει που μπορώ να βλέπω τη θάλασσα κάθε μέρα αν το θελήσω. Η θάλασσα μου φέρνει ηρεμία και γαλήνη. Μου αρέσει το ότι είμαι κοντά στους φίλους μου και η ευκολία με την οποία κανονίζω ένα δείπνο, έναν καφέ, ένα ποτό, μια σύντομη συνάντηση. Δε μου αρέσει το ότι δεν υπάρχει σεβασμός για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή τα παιδιά. Είναι επικίνδυνο το να περπατάς στο δρόμο- δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Πρέπει να κατεβάσω το καρότσι στο δρόμο και μου κορνάρουν για να φύγω- αλλά δεν έχω πού να πάω. Νομίζω ότι είναι λυπηρό το να φτιάχνουν ποδηλατοδρόμους ενώ δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. 

Ποια αρετή εκτιμάς περισσότερο στους ανθρώπους;
Την καλοσύνη και την ευσυνειδησία. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εκτιμάς τους άλλους, να δείχνεις καλοσύνη και να προσφέρεις όποτε μπορείς. 

Το συμπέρασμά σου για τη σχέση μάνας- κόρης ;
Είχα μια υπέροχη σχέση με τη μητέρα μου. Ήταν η καλύτερή μου φίλη και περάσαμε φανταστικές στιγμές. Μπορεί να μη συμφωνούσαμε πάντα και να είχαμε έντονες συζητήσεις, αλλά την ίδια στιγμή ήταν η σύμβουλός μου, η μούσα μου, το γούρι μου και το άτομο που αγαπούσα περισσότερο στον κόσμο. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ να είμαι τόσο καλή μητέρα για την κόρη μου. 

Σε φοβίζει το πέρασμα του χρόνου;
Όχι, δε με φοβίζει. Προσπαθώ πάντα να ζω τη ζωή στο έπακρο, να μην αφήνω αυτό που μπορώ να κάνω σήμερα, για αύριο. Η μόνη μου ανησυχία είναι ότι ίσως δεν έχω αρκετό χρόνο με τα παιδιά μου, γιατί τα έκανα σε μεγάλη ηλικία, αλλά κανείς δεν ξέρει τι φέρνει το αύριο και εγώ μπορώ μόνο να σκεφτώ θετικά. 

Έχεις γυναίκες πρότυπα;
Την Eleanor Roosevelt, τη σύζυγο του Προέδρου των ΗΠΑ, που θεωρείται μέχρι σήμερα μεγάλη φιλάνθρωπος. Είναι μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη μάχη για πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Μία από τις πιο διάσημες φράσεις της λέει "Το μέλλον ανήκει σε όσους πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους". 

Το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει μια γυναίκα;
Το ισχυρό αίσθημα της οικογένειας και της παράδοσης. Το ότι είναι το στοιχείο που κρατά τα πράγματα ενωμένα. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημάδι δύναμης.

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γυναίκες;
To να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Μπορούν. Απλώς χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια και να πιστεύουν πραγματικά ότι θα πετύχουν. Αυτό ισχύει για τις γυναίκες κάθε κοινωνικής τάξης και ηλικίας.

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που (ξανά)ξεκινά τώρα την πορεία της στη ζωή;
Το δυσκολότερο κομμάτι της ζωής είναι να παίρνεις τις δύσκολες αποφάσεις. Μπορείς να βρεις τον εύκολο δρόμο για τα πάντα στη ζωή, αλλά δεν μπορείς ποτέ να προσπεράσεις τη σκληρή δουλειά που χρειάζεται για να θέσεις τις βάσεις που χρειάζεσαι. Αυτό θα σου επιτρέψει να πάρεις ρίσκα και αποφάσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής σου, χωρίς να διστάζεις. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιούλιος 2018

>