top article

Η βιτρίνα του Val Goutsi workshop τράβηξε την προσοχή μου μία μέρα πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Περίμενα υπομονετικά να έρθει ο Σεπτέμβριος ώστε βρεθώ ανάμεσα σε υπέροχα αντικείμενα - χρηστικά και διακοσμητικά - φτιαγμένα από έναν χαμογελαστό και αισιόδοξο άνθρωπο, τη Βάλια. 

Η ιστορία της σαν κεραμίστρια δεν ξεκινά με το κλισέ του παντοτινού ονείρου, αντιθέτως κρύβει περιπλανήσεις και δοκιμασίες της ενήλικης ζωής. Αφού άφησε στη μέση τις σπουδές της στην Καλών Τεχνών στο Λονδίνο και δούλεψε σε διαφορετικά πόστα, η Βάλια αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής στη σχολή στο Θησείο. Αυτή της η απόφαση την οδήγησε και στο σημερινό της βήμα: ένα υπέροχο workshop στο Κουκάκι όπου δουλεύει τον πηλό μόνο στο χέρι, στο δικό της καμίνι. 

Meet the artist: Val Goutsi

Στο Val Goutsi workshop θα βρεις μοναδικά αντικείμενα φτιαγμένα αποκλειστικά στο χέρι, σχεδιασμένα και ζωγραφισμένα από τη Βάλια. Κάθε συλλογή βασίζεται σε ένα concept ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση της δημιουργού - όπως για παράδειγμα η jungle collection με animal prints - μία συλλογή που απεικονίζει την επιστροφή στη ζούγκλα της πόλης μετά τις διακοπές.

valgoutsi

Η τέχνη της κεραμικής

"Με την κεραμική μπορείς να ανακαλύπτεις και να μαθαίνεις συνεχώς νέα πράγματα. Μπορείς να ανοίγεις το καμίνι και κάθε φορά να σου έρχεται κάτι άλλο στο μυαλό. Είναι απίστευτο. Έχει πάρα πολύ αδρεναλίνη όλο αυτό. Αν μπεις στο πειραματικό στάδιο, η ελευθερία της δημιουργίας δεν έχει τέλος.  Δυστυχώς, τα περισσότερα μαγαζιά λειτουργούν με ένα στάνταρ σχέδιο, αρκετά λογικό βέβαια αν αναλογιστείς το κόστος των υλικών και την ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή. Προσωπικά όμως, δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος να περιοριστείς όταν σου δίνεται ένα υλικό που μπορείς να κάνεις τα πάντα" εξηγεί η Βάλια. 

valgoutsi

"Δεδομένου ότι άργησα να ασχοληθώ με την εν λόγω τέχνη, υπάρχει μέσα μου μία συσσωρευμένη δημιουργικότητα. Εμπνέομαι βέβαια από τα πάντα - από το καλοκαίρι μου, τη μόδα, εικόνες που βλέπω στην καθημερινότητά μου. Δε μου φτάνει ο χρόνος, η κεραμική απαιτεί πολύ υπομονή. Ξεκινάμε τώρα για να έχουμε τα αποτελέσματα δύο μήνες, αν θέλεις να έχεις μία ολοκληρωμένη συλλογή. Είναι αργή τέχνη και μπορούν να πάνε πολλά πράγματα στραβά. Απαιτείται, λοιπόν, συνεχής τεχνογνωσία, μεθοδικότητα και πολύ υπομονή, ειδικά για όποιον δεν δουλεύει με τροχό, αλλά με τα χέρια του, όπως εγώ".

Val Goutsi

"Αν είναι βιώσιμη τέχνη η κεραμική; Θεωρώ ότι αν την αγαπάς και προσπαθείς είναι. Έχει τις δυσκολίες της όπως κάθε δουλειά, δεν εξαιρείται. Βλέπω μία στροφή στο χειροποίητο γενικότερα και ειδικά από τους νέους που δείχνουν να εκτιμούν πάρα πολύ τις τέχνες. Εδώ, συγκεκριμένα, μπαίνει κάποιος και βλέπει όλη τη διαδικασία ενός αντικειμένου, γι΄αυτό κι επέλεξα να συνδυάσω workshop και κατάστημα. Αναπτύσσεται ένα κοινό που έχει λίγο παιδεία πάνω σε αυτό και καταλαβαίνει έτσι και τη διαφοροποίηση στις τιμές από ένα μαγαζί με αντικείμενα μαζικής παραγωγής. Φτιάχνω κομμάτια που έχουν μέσα τους λίγη παράδοση, είναι τόσο μεγάλη άλλωστε η ιστορία μας γύρω από τα κεραμικά. Μπορείς να αντλείς έμπνευση μόνο από τα κρητικά και να φτιάχνεις κεραμικά για μία ζωή". 

Info: Val Goutsi Workshop

Ανδρούτσου Οδυσσέα 34, Κουκάκι, τηλ. 21 0924 0757

instagram.com/valgoutsiworkshop

facebook.com/valgoutsiworkshop

Ιούλιος 2018

>