top article

Το Instagram μπήκε στη ζωή μας πριν από περίπου μία δεκαετία, σχεδόν αθόρυβα, χρωματίζοντας με φίλτρα στιγμές της καθημερινότητάς μας. Και έτσι αθόρυβα, μας κυρίευσε. Δεν έχει αλλάξει μόνο το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αλλά έχει αρχίσει  να τον διαμορφώνει. Σήμερα, διαβάζουμε συνέχεια δεκάδες άρθρα που περιγράφουν πώς έχει μεταμορφώσει σχεδόν τα πάντα – από τη φωτογραφία μέχρι το φαγητό. Φυσικά, οι τίτλοι είναι συχνά δραματικοί όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το Instagram διαθέτει μια μετασχηματιστική δύναμη που επηρεάζει ακόμα και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Κάποτε το κοινωνικό δίκτυο ήταν απλά ηλιοβασιλέματα και φαγητό, ενώ τώρα είναι μια παρέλαση στρατηγικά τοποθετημένων προσωπικών στιγμών, επαγγελματικών επιτευγμάτων και (ω τι ειρωνικό) όρκων για περισσότερο ποιοτικό χρόνο (συνήθως από τους ανθρώπους που βγάζουν χρήματα από αυτό) .  Με την άνοδό του, το Instagram έθεσε έναν νέο κανόνα: όλα μπορούν να ξεπουληθούν στον βωμό του content από τους διαδικτυακούς influencers, αρκεί να μπουν σε ένα προσεγμένο και πλαίσιο. Και κάπως έτσι, το Instagram έγινε απλά εξουθενωτικό.

"Για τους influencers του Internet, όλα, από τον χαιρετισμό στον ήλιο μέχρι τον πρωινό καφέ, είναι μια πιθανή ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα. Ξεχάστε τους λογαριασμούς, τη δουλειά με την κλασική έννοια. Γενικά ξεχάστε τη δουλειά. Η ζωή είναι δουλειά και η απόλυτη φιλοδοξία είναι να πληρώνεσαι για να ζήσεις την καλύτερη ζωή σου. Κι αυτό συνάδει απόλυτα με την περιγραφή του Will Storr στο βιβλίο του, Selfie: How We Became So Self-Obsessed and What It's Doing to Us, για τον καθοριστικό τύπο της εποχής μας ‘ έναν νεοφιλελεύθερο εαυτό, πάντα χαρούμενο, εξωστρεφή, αδύνατο, ατομικιστή και με μία selfie κάμερα ανά χείρας’" γράφει στο άρθρό της στο Quartz η Rosie Spinks πραγματευόμενη το "τέλος" της εποχής των influencers και την άνοδο των πιο "περιθωριακών" τύπων.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι millennials αγκάλιασαν έναν πιο νεοφιλελεύθερο ιδεώδες, αρχή γενομένης της οικονομικής κρίσης. Κι ενώ ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα προς το ζην όπως επιθυμεί, από την στιγμή που τυπικά κάνει απλά τη δουλειά του, τίθεται ένα άλλο θέμα που αφορά στις ανθρώπινες σχέσεις και το πώς χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους που είναι μαζί μας. Ο λόγος φυσικά για τους instagram husbands που και αυτό το καλοκαίρι είχαν την τιμητική τους και ήταν υπεύθυνοι για όλες τις αψεγάδιαστες φωτογραφίες που παρέλασαν στο newsfeed μας.

Ο Instagram husband δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα "σύζυγος" ή να συνδέεται ερωτικά με το πρόσωπο που ακολουθεί και φωτογραφίζει, είναι όρος που πλέον χαρακτηρίζει κάθε έναν – άντρα ή γυναίκα – που βρίσκεται πίσω από το κινητό. Αρκετές γυναίκες influencers έχουν παραδεχτεί ότι προσλαμβάνουν " instagram husbands” για να τις ακολουθούν σε events και να τις φωτογραφίζουν. Όταν όμως δεν μιλάμε για μία ξεκάθαρα επαγγελματική συνεργασία, το ζήτημα γίνεται κάπως περίπλοκο.

Πολλά άρθρα έχουν  γραφτεί  για τους σύγχρονους "ήρωες" του διαδικτυακού κόσμου, που δεν είναι άλλοι από τους πραγματικούς συντρόφους  των γυναικών που φωτογραφίζονται, οι οποίοι παραπονιούνται συχνά για τις δυσκολίες του "επαγγέλματος". Ατελείωτες ώρες στησίματος με το κινητό στο χέρι, αναζήτηση του τέλειου σκηνικού, "καθίσματα" για την ιδανική λήψη, γκρίνια για το αποτέλεσμα και φυσικά έντονη σιωπή όσο το πρόσωπο της φωτογραφίας ασχολείται με το ανέβασμα της φωτογραφίας, τα likes και ό,τι συνεπάγεται με ένα Instagram post είναι όσα χαρακτηρίζουν την καθημερινότητα ενός instagram husband.

Αναρωτιέμαι αν πλέον έχουμε ανάγκη έναν πραγματικό σύντροφο στις διακοπές ή έναν ακούραστο φωτογράφο που θα δουλεύει αμισθί, με μοναδικό κέρδος έναν πρόσκαιρο επευφημισμό μας (δηλαδή ένα mention ή ένα hashtag στο  Instagram). Πότε σταματήσαμε να απολαμβάνουμε πραγματικά τις ελάχιστες ποιοτικές στιγμές που έχουμε με έναν άνθρωπο, χωρίς να βλέπουμε παντού Instagram opportunities, να ποζάρουμε βγάζοντας τον χειρότερό μας εαυτό, να μη δίνουμε σημασία στα κομπλιμέντα γιατί προσπαθούμε να κρύψουμε την κυτταρίτιδα και να κάνουμε τον σύντροφό μας κομμάτι της δικού μας ατελείωτου ναρκισσισμού; Προλαβαίνουμε ίσως να το σκεφτούμε πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Ιούλιος 2018

>