top article

Το περιοδικό δρόμου Σχεδία βρήκε το σπίτι του σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν χώρο που συνδυάζει καφέ, φαγητό, bar και art shop. Το "Σχεδία Home" δημιουργήθηκε με σκοπό να ενισχύσει το ήδη σημαντικό έργο του εντύπου, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας που χρειάζονται αυτή τη μία ευκαιρία για να πάρουν ξανά τη ζωή στα χέρια τους.

Σχεδία Home: ένα κοινωνικό project στο κέντρο της Αθήνας

Στον χώρο, ο οποίος αποτελεί πρότυπο κοινωνικού και οικολογικού σχεδιασμού, συνδυάζονται άψογα εστιατόριο - μπαρ και εκθετήριο - πωλητήριο. Το σχεδία-αρτ αποτελεί την κινητήρια δύναμη του έργου, καθώς βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην επαναχρησιμοποίηση των περιοδικών που δεν πουλήθηκαν. Όταν οι άλλοι σταματούν στην ανακύκλωση, εδώ οι τεχνίτες δίνουν ξανά ζωή στο έντυπο, φτιάχνοντας από αυτό κοσμήματα, διακοσμητικά είδη, παιχνίδια για παιδιά και αντικείμενα για το σπίτι, όπως τα φωτιστικά που κοσμούν το ταβάνι του ισογείου και αντιστοιχούν σε κάθε ένα πωλητή της Σχεδίας που κατάφερε να φύγει από τον δρόμο και να νοικιάσει το δικό του σπίτι. 

ΣΧεδία Home

ΣΧεδία Home

Την κάρτα του φαγητού έχει επιμεληθεί ο αγαπημένος μας σεφ Λευτέρης Λαζάρου και ο συνεργάτης του Γιάννης Υφαντίδης εκπαίδευσε στην κουζίνα τους ανθρώπους της Σχεδίας που θα το μαγειρεύουν καθημερινά. Τη λίστα με τα κοκτέιλ έχει επιμεληθεί ο bartender Πέτρος Μυτιληναίος, ενώ τη μουσική αναλαμβάνουν εξαιρετικοί παραγωγοί ραδιοφωνικών σταθμών που θέλουν να συμβάλουν με τη σειρά τους στη μικρή αυτή κυψέλη ιδεών. 

Το "Σχεδία Home" δεν σταματά μόνο στο προσεγμένο φαγητό ή τον καφέ, αλλά συνεχίζει εκεί που οι "λεπτομέρειες" μετράνε πραγματικά. Το κατάστημα έχει μελετηθεί ώστε όχι απλά να είναι πλήρως προσβάσιμο, αλλά να το απολαμβάνουν και συνάνθρωποί μας με κινητικά προβλήματα, το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για τους συμπολίτες μας με μειωμένη όραση, υπάρχει πρόβλεψη για όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση πλαστικού μέχρι την οριστική εξάλειψή της (δεν υπάρχουν πλαστικά μπουκάλια), ο περαστικός έχει τη δυνατότητα να μπει και να γεμίσει με νερό το κενό μπουκαλάκι του, οι συσκευασίες για take away δεν είναι από πλαστικό, το γάλα, τα αυγά, το κοτόπουλο είναι βιολογικά. Στο σπίτι της Σχεδίας μπορείς να κεράσεις καφέ έναν άγνωστο, χάρη στην πρωτοβουλία του περιοδικού "ένας καφές σε περιμένει". Ο καφές αυτός, που έχει ήδη προπληρωθεί από σένα, προορίζεται για έναν συνάνθρωπό μας που δεν έχει τη δυνατότητα να τον αγοράσει, αλλά που δεν θα έπρεπε να στερείται αυτή τη μικρή απόλαυση.

ΣΧεδία Home

Το "Σχεδία Home" είναι βασισμένο στην αλληλεγγύη και αποτελεί ένα καινοτόμο κοινωνικό project που "έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει, να ενδυναμώσει, να εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς της πατρίδας μας. Να μη στέκεται στα προβλήματα, αλλά να μιλάει και να αναδεικνύει λύσεις για τα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Να μας φέρει πιο κοντά στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς φτώχεια, χωρίς αποκλεισμούς", επισήμανε ο κύριος Χρήστος Αλεφάντης.

Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής

Info: Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου 2, Αθήνα

Ιούλιος 2018

>