top article

Ο Ted Papakostas, ομιλητής στο φετινό TEDxAthens, έχει ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον μας χάρη στο project του Archaeostoryteller. Λίγο πριν βρεθεί στη σκηνή της διοργάνωσης, το Σάββατο 1η Ιουνίου, συζητάμε για το τι σημαίνει "ποπ αρχαιολογία" και πόσο μας αφορά τελικά η αρχαιότητα σήμερα. 

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Είμαι Θεσσαλονικιός με καταγωγή από τον Όλυμπο. Εκεί που ο Δίας έβαλε τον νεογέννητο Ηρακλή να θηλάσει κρυφά από την κοιμωμένη Ήρα, η οποία ξύπνησε, πέταξε το μωρό μακριά και οι σταγόνες γάλακτος που τινάχτηκαν στον ουρανό, έγιναν ο Γαλαξίας. Σε μια πιο πεζή στιγμή στο χρόνο, πήρα το πρώτο πτυχίο και το μεταπτυχιακό μου στην προϊστορική αρχαιολογία στην Βρετανία και έκανα το διδακτορικό μου στην κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχω επίσης, εργαστεί ανασκαφικά και μουσειακά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Προσπαθείτε να αλλάξετε τη μέχρι τώρα αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι για τον τομέα της αρχαιολογίας και των αρχαιοτήτων. Τι είναι, λοιπόν, το pop archaeology και πώς δουλεύει το Instagram project σας;

Η Pop archaeology είναι η απλή, εύληπτη, χιουμοριστική ή συγκινητική εκδοχή της επιστήμης, χωρίς να είναι τυπικά διδακτική και αποβάλλοντας όλα τα στοιχεία ορολογίας και άγνωστων (ή περιττών για το ευρύ κοινό) πληροφοριών που αφορούν την επιστήμη και τους επιστήμονες. Μεταξύ των επιστημόνων του κλάδου είναι λογικό να έχουν αναπτυχθεί πολύ συγκεκριμένοι κώδικες έκφρασης, μεθοδολογίας, δεοντολογίας και επικοινωνίας. Αυτό όμως δεν αφορά το ευρύ κοινό. Και η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη που όντως σαγηνεύει και τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου, και αυτό είναι και λογικό και θετικό. Το παρελθόν ανήκει σε όλους. Είναι το πιο κοινόχρηστο πράγμα στον κόσμο. Και επειδή ούτως ή άλλως η αντίληψή μας για το παρελθόν, είτε το ατομικό, είτε το συλλογικό, είναι μέρος της κοσμοθεωρίας που χτίζει ο καθένας μας για να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του από νεαρή ηλικία, τότε η αρχαιολογία όντως μας αφορά όλους.

Ιδίως στην Ελλάδα όμως, πολύς κόσμος ίσως νιώθει ότι δεν έχει επαρκή πρόσβαση στην αρχαιολογική πληροφορία. Έχουμε επίσης ένα τεράστιο φορτίο κληρονομιάς να κουβαλήσουμε και δεν μας είναι πάντα εύκολο να το χειριστούμε και να το γνωρίσουμε. Το project Archaeostoryteller προσπαθεί να πάει την επιστημονική πληροφορία στο ευρύ κοινό, να μιλήσει η αρχαιολογία άλλες ‘γλώσσες’ που θα τις καταλάβουν περισσότερα αυτιά, χωρίς να χρειάζεται να μάθει το κοινό τη δική της γλώσσα άπταιστα. Η αρχαιολογία είναι επιστήμη και οφείλει να έχει κανόνες και μεθοδολογία για να λειτουργήσει, αλλιώς δεν θα ήταν επιστήμη.

Η pop archaeology βγαίνει πέρα από αυτά τα πλαίσια. Τροφοδοτείται από την επιστήμη προφανώς, αλλά η μόνη της υποχρέωση είναι να παραμένει πιστή στην επιστημονική εγκυρότητα. Ο τρόπος που θα την επικοινωνήσει είναι τελείως ελεύθερος. Μπορεί να γελάσει, να συγκινηθεί, να αμφισβητήσει, να τρολάρει, να ταρακουνήσει, μέχρι και να σοκάρει.

Πώς πήρατε την απόφαση;

Δεν ήταν απόφαση. Δεν αποφάσισα να γίνω archaeostoryteller. Το κατάλαβα αφότου έγινα. Όλο αυτό ξεκίνησε για την προσωπική μου διασκέδαση με φίλους μου στο Instagram και προφανώς από την αγάπη μου για την αρχαιολογία. Χρειάζεται και έρωτας για να βγει κάτι δημιουργικό. Εξάλλου κατά τη μυθολογία, ο Έρωτας ήταν το πρώτο ον που γεννήθηκε από το Χάος στον κόσμο. Και τα μόνα δύο πράγματα ικανά να αλλάξουν τον κόσμο είναι η επανάσταση και ο έρωτας. Μετά τις πρώτες αρχαιοιστορίες, και τις αντιδράσεις που έλαβα, συνειδητοποίησα άξιζε να του δώσω μια πιο συμπαγή μορφή και στόχους. Έτσι γεννήθηκε ο archaeostoryteller τελείως αυθόρμητα και για προσωπική μου ευχαρίστηση το συνεχίζω.

Υπάρχει χώρος τελικά για την αρχαιολογία στη σύγχρονη Ελλάδα για το ευρύ κοινό; Ποιο είναι το feedback μέχρι τώρα;

Υπάρχει τεράστιος χώρος. Γιατί υπάρχει και τεράστια ζήτηση. Και μπορούμε όντως να δούμε το παρελθόν μας διαφορετικά, και από πολλές πλευρές. Μας κάνει καλό στο σύνολό μας ως κοινωνία να κοιτάζουμε το παρελθόν μας με άλλη οπτική. Το κατανοούμε καλύτερα και το φέρνουμε πιο κοντά μας. Επίσης, υπάρχουν πολλές πτυχές ακόμη της ιστορίας να εξερευνηθούν, όπως για παράδειγμα το βυζαντινό παρελθόν μας, το οποίο συνειδητά δεν αγγίζω στις ιστορίες μου γιατί δεν είμαι γνώστης. Υπάρχουν άλλοι με πολύ βαθύτερη γνώση επί του θέματος και καλό είναι να μένουμε σε αυτά που ξέρουμε.

Αλλά και στον δικό μου κλάδο, της αρχαιότητας, υπάρχει μια πλειάδα εξαίρετων συναδέλφων αρχαιολόγων (και άλλες ειδικότητες) που θαυμάζω, οι οποίοι/ες εργάζονται με τεράστιο ζήλο και όρεξη στην πλήρη αφάνεια και πραγματικά πασχίζουν να διαφυλάξουν/ σώσουν/ μελετήσουν/ διαδώσουν την κληρονομιά μας, πολλές φορές χωρίς καν την ανάλογη υποστήριξη, είτε οικονομική, είτε υλική, είτε ηθική. Το feedback  που έλαβα ήταν απλά συγκλονιστικό. Μου έδωσε τεράστια ώθηση και δύναμη ο βαθμός στον οποίο αγκάλιασαν πολλοί το project, από τα πρώτα του βήματα και τους ευχαριστώ όλους. Θα το συνέχιζα από μόνος μου για δικό μου γούστο και για τους ελάχιστους που θα τους ενδιέφερε ούτως ή άλλως. Αλλά ενδυναμώθηκε τόσο πολύ από την τεράστια θετική ανταπόκριση πάρα πολλών που ήταν και είναι μεγάλη απόλαυση και αυτοσκοπός η συνέχειά του πλέον.

Τι να περιμένουμε από την ομιλία σας στο TEDxAthens;

Το TEDxAthens είναι μια τεράστια ευκαιρία. Όχι μόνο γιατί είναι ένα βήμα για να παρουσιάσω την pop αρχαιολογία σε ένα ευρύτερο κοινό αλλά γιατί για πρώτη φορά θα μπορώ να χρησιμοποιήσω περισσότερα μέσα και τρόπους παρουσίασης, πέρα από τα post στο Instagram. Η ομιλία θα δώσει μια ενισχυμένη παρουσίαση ήδη δημοσιευμένου υλικού αλλά κυρίως πρωτότυπο υλικό ειδικά για το TEDxAthens και θα περιλαμβάνει και αλληλεπίδραση με το κοινό με ερωταπαντήσεις αναφορικά με την αρχαιότητα και την αρχαιολογία. Για να δούμε αν μπορούμε να ταράξουμε ή και να αλλάξουμε την αντίληψή μας για το τι είναι όντως η αρχαιότητα και η επιστήμη της αρχαιολογίας.

 

Προμηθεύσου έγκαιρα το εισιτήριό σου για το TEDxAthens 2019, το οποίο θα διεξαχθεί την 1η Ιουνίου στο ΚΠΙΣΝ. 

Ιούλιος 2018

>