Οι τελευταίες εξελίξεις στην αισθητική ιατρική αλλάζουν τη γνώμη μας για το περιττό και ανεπιθύμητο λίπος. Ό,τι αφαιρείται με λιποαναρρόφηση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να γίνουμε πιο όμορφες. Μήπως ήρθε η ώρα να «αγαπήσουμε» το λίπος μας; Από τη Νέλλη Καλαμαρά
Το λίπος αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη ιστορία. Από τη μία προσπαθούμε να το ξεφορτωθούμε με εξαντλητικές δίαιτες, γυμναστική, μηχανήματα και χειρουργεία και από την άλλη αποτελεί άριστη πρώτη ύλη για θεραπείες αντιγήρανσης και ανανέωσης. Τώρα όμως μπορείς να έχεις δύο αποτελέσματα σε ένα: και να απαλλαγείς από το περιττό τοπικό λίπος και να χρησιμοποιήσεις το λίπος που θα αφαιρεθεί για να βελτιώσεις την εμφάνισή σου.
 

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ
Το λίπος αποτελεί ένα άριστο υλικό στα χέρια του πλαστικού χειρουργού. Όμως, πρώτα πρέπει να το πάρει από το σώμα μας. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις και η επιλογή εξαρτάται αφενός από την ποσότητα λίπους που διαθέτεις και αφετέρου από την ποσότητα λίπους που απαιτείται για τη χρήση που επιθυμείς. Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που χρειάζεται μεγάλη ποσότητα λίπους, και εφόσον υπάρχει στο σώμα μας περίσσεια, θα χρειαστεί να κάνουμε επέμβαση λιποαναρρόφησης, συνήθως με γενική αναισθησία. Σε αντίθετη περίπτωση, ο γιατρός λαμβάνει το λίπος με τη βοήθεια μιας εξαιρετικά λεπτής βελόνας και με τοπική αναισθησία -σπανιότερα και μέθη- συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς. Στη λιποαναρρόφηση, ο χειρουργός εισάγει μέσα από πολύ μικρές οπές ειδικές λεπτές κάνουλες (2 και 3 χιλιοστών), που αφαιρούν το λίπος με τη βοήθεια ειδικών παλλόμενων συσκευών ή με τεχνολογία laser. Μετά τη συλλογή του, το λίπος υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία καθαρισμού και προετοιμασίας και στη συνέχεια είναι έτοιμο για χρήση.

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ
Μία άλλη χρήση του λίπους για την εξομάλυνση και το
γέμισμα των ρυτίδων είναι μία τεχνική που κερδίζει διαρκώς έδαφος, αφού πρόκειται για αυτόλογο υλικό και απόλυτα φιλικό προς τον οργανισμό μας - άλλωστε από αυτόν προέρχεται. Με τη χρήση μικρών ατραυματικών βελόνων -χωρίς μύτη-, το καθαρό και υγιές πλέον λίπος τοποθετείται κάτω από το δέρμα και γεμίζει τις ρυτίδες από μέσα. Συγκεκριμένα, μπορεί να εξαλείψει τις ρινοπαρειακές αύλακες, τις λεγόμενες «ρυτίδες της λύπης», που ξεκινούν από τη γωνία του στόματος και κατεβαίνουν λοξά προς τα κάτω, το μεσόφρυο, το «πόδι της χήνας» και πιθανώς κάποιες βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο.

Διάρκεια: Η διαδικασία της έγχυσης διαρκεί το πολύ μισή ώρα, ενώ μαζί με τη συλλογή του λίπους μπορεί να φτάσει και τη μία ώρα.

Κόστος: Ξεκινά από 1.500 €.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΟΓΚΟΣ
Μία άλλη χρήση του λίπους στη μάχη κατά της αντιγήρανσης του
προσώπου είναι η δυνατότητά του να «γεμίζει» τα ελλείμματα που παρουσιάζονται με το πέρασμα του χρόνου και να προσθέτει όγκο. Έτσι, ο πλαστικός μπορεί να τοποθετήσει λίπος στο άνω και στο κάτω βλέφαρο, για να βελτιώσει το «αποστεωμένο μάτι» και το tear-trough, δηλαδή την αύλακα των δακρύων, στα ζυγωματικά, για να τους δώσει όγκο και νεανική όψη, στο σαγόνι, για να το αυξήσει όταν δίνει την αίσθηση ασυμμετρίας στο πρόσωπο, στις παρειές, για τους δώσει περισσότερο όγκο όταν δείχνουν πως έχουν «κρεμάσει», και στα χείλη, για να γίνουν πιο σαρκώδη και έντονα. Επίσης, μπορεί να βελτιώσει γενικά το περίγραμμα του προσώπου, χαρίζοντας πιο γεμάτη και νεανική όψη. Το λίπος δεν χρησιμοποιείται για να γεμίσει τις σακούλες κάτω από τα μάτια, μιας και είναι αποτέλεσμα χαλάρωσης του δέρματος της περιοχής και των από κάτω ιστών. Σ' αυτή την περίπτωση τη λύση δίνει η βλεφαροπλαστική. Η έγχυση του λίπους πραγματοποιείται πάντα σε διαφορετικά επίπεδα βάθους, χωρίς ποτέ να συσσωρεύεται σε ένα μόνο σημείο, ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να το θρέψει ικανοποιητικά και να μειωθεί η πιθανότητα απορρόφησής του σε βάθος χρόνου.

Διάρκεια: Η όλη διαδικασία συλλογής και έγχυσης διαρκεί μία με μιάμιση ώρα.

Κόστος: Ξεκινά από 2.000 €.

ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ
Τα χέρια μας είναι από τα πρώτα σημεία που μαρτυρούν πόσα κεράκια σβήσαμε στην τούρτα των γενεθλίων μας. Ωστόσο η λιποέγχυση μπορεί να βοηθήσει και σε αυτή την περίπτωση. Το λίπος εγχέεται στα σημεία εκείνα που παρουσιάζουν κενά και κάνουν τα χέρια να δείχνουν αποστεωμένα και γηρασμένα, προσθέτοντας όγκο και χαρίζοντας νεανική όψη.

Διάρκεια: Η διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα και το αποτέλεσμα είναι εμφανές ύστερα από 2-3 ημέρες.

Κόστος: Ξεκινά από 1.800 €.

 

ΑΙΣΘΗΣΙΑΚΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ
Ένα σώμα για να είναι αισθησιακό χρειάζεται λίπος στα κατάλληλα σημεία και απουσία του σε άλλα. Έτσι, ενώ θέλουμε μία επίπεδη κοιλιά, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους γλουτούς, οι οποίοι συχνά χρειάζονται περισσότερο λίπος για να δείχνουν πιο στητοί και στρογγυλεμένοι, ή για τις γάμπες, που επίσης συχνά θέλουν βελτίωση προκειμένου το σώμα να αποκτήσει τις ιδανικές αναλογίες. Για την έγχυση λίπους σε αυτές τις περιοχές απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες καθαρού λίπους, γι' αυτό και συνήθως η διαδικασία γίνεται συνδυαστικά με λιποαναρρόφηση. Ο καλύτερος σχηματισμός των γλουτών επιτυγχάνεται με την αφαίρεση λίπους από τα ψωμάκια και από την περιοχή πάνω από αυτούς και την τοποθέτησή του στο σημείο μέγιστης καμπυλότητας της οπίσθιας περιοχής. Όσον αφορά τις γάμπες, αφαιρείται λίπος από τα γόνατα και τοποθετείται στα κατάλληλα σημεία ώστε να αποκτήσουν το επιθυμητό σχήμα και να δείχνουν πιο χυτές και πιο ψηλές.

Διάρκεια: Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να φοράς ειδικό κορσέ για 2-4 εβδομάδες.

Κόστος: Ξεκινά από 3.000 €.

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
Έγχυση
 λίπους μπορεί να εφαρμοστεί και στο στήθος, είτε για να αυξήσει το μέγεθός του είτγια να διορθώσει τους ασύμμετρους μαστούς. Αφού εφαρμοστεί τοπική αναισθησία στην περιοχή, το λίπος εγχέεται με ειδικές βελόνες κάτω από το μαζικό αδένα και πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ, χαρίζοντας όγκο και συμμετρία. Η αυξητική στήθους με λιποέγχυση απαιτεί αρκετά μεγάλη ποσότητα λίπους, γι' αυτό και συνήθως συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση. Το πρόβλημα είναι πως αφενός δεν μπορεί να αυξήσει δραματικά το μέγεθος του στήθους, αλλά απλώς να του χαρίσει 1 ή ίσως και 2 νούμερα, και αφετέρου ότι συχνά οι γυναίκες με μικρό στήθος είναι και αρκετά αδύνατες, οπότε δεν έχουν την ποσότητα λίπους που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η λιποαναρρόφηση.

Διάρκεια: Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Κόστος: Ξεκινά από 4.000 €.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το μεγάλο πλεονέκτημα της χρήσης λίπους στην αισθητική ιατρική είναι πως πρόκειται για αυτόλογο υλικό, το οποίο δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, αφού προέρχεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το σώμα μας να απορρίψει το υλικό ή να παρουσιάσει κάποια αντίδραση σε αυτό. Επίσης, η έγχυση δεν απαιτεί τομές και ουλές και το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό. Tέλος, το λίπος είναι ένα υλικό που δεν μας στοιχίζει τίποτα, αν εξαιρέσεις το κόστος λήψης του, και ένα μέρος του αποτελέσματος που μας δίνει είναι μόνιμο, αφού αναμένεται πως με το πέρασμα του χρόνου ο οργανισμός θα απορροφήσει ένα 40%-50%, αλλά το υπόλοιπο θα παραμείνει για πάντα. Το ποσοστό που τελικά θα μείνει στο σώμα σχετίζεται με την επεξεργασία που έχει υποστεί το λίπος που αφαιρέθηκε, με την περιοχή στην οποία τοποθετήθηκε και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.

ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ
Γενικά, η λιπομεταφορά θα αποτελούσε ίσως την επικρατέστερη μέθοδο, εάν δεν υπήρχε το θέμα της σταδιακής απορρόφησης ενός μεγάλου ποσοστού του λίπους από τον οργανισμό. Αυτό βέβαια αφορά περισσότερο τη χρήση του σε μεγάλες περιοχές, όπως είναι το στήθος, όπου η απορρόφηση παρατηρείται πιο έντονα. Ωστόσο, μία νέα εξέλιξη πιθανόν στο μέλλον να αλλάξει δραματικά το τοπίο των εμφυτευμάτων στην αισθητική ιατρική. Πρόκειται για τον εμπλουτισμό του λίπους με βλαστοκύτταρα. Συγκεκριμένα, ο χειρουργός πραγματοποιεί αρχικά μία εκτενή λιποαναρρόφηση, συνήθως στην περιοχή γύρω από τον ομφαλό, η οποία φέρεται να έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια το λίπος χωρίζεται σε δύο μέρη: το ένα φυλάσσεται και το άλλο υποβάλλεται σε ειδική εργαστηριακή επεξεργασία, μέσω της οποίας συλλέγονται τα βλαστοκύτταρα. Η όλη διαδικασία, δηλαδή η λιποαναρρόφηση και η έγχυση λίπους και βλαστοκυττάρων, μπορεί να γίνει αυθημερόν. Εναλλακτικά, μπορεί αρχικά να γίνει μόνο η λιποαναρρόφηση και η επεξεργασία του λίπους σε ειδικό εργαστήριο, για τη λήψη βλαστοκυττάρων, και σε δεύτερη φάση η ανάμειξη των βλαστοκυττάρων με νέα ποσότητα λίπους και η λιποέγχυση στην περιοχή που μας ενδιαφέρει. Το εμπλουτισμένο με βλαστοκύτταρα λίπος δίνει το άμεσο αποτέλεσμα που έχει και η απλή λιπομεταφορά, ενώ τα βλαστοκύτταρα χαρίζουν μακροπρόθεσμη διάρκεια, καθώς σταδιακά αναδημιουργούν λιπώδη και συνδετικό ιστό και έτσι, μέχρι να απορροφηθεί το μη επεξεργασμένο λίπος, έχουν δημιουργήσει καινούργιο. Με απλά λόγια, τα βλαστοκύτταρα διατηρούν το αποτέλεσμα που δίνει η λιποέγχυση.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Αναστάσιο Τσεκούρα, πλαστικό χειρουργό, διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κοσμητικής Χειρουργικής και του Βρετανικού Κολεγίου Πλαστικής Χειρουργικής.
Το παρόν θέμα δεν είναι διαφημιστικό και οι τιμές είναι προϊόν ρεπορτάζ.

Δημοφιλέστερα άρθρα

 1. Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις Ζώδια: Εβδομαδιαίες προβλέψεις
 2. Η Kate Middleton φόρεσε μία τέλεια ζιπ κιλότ και είναι από τα ZARA Η Kate Middleton φόρεσε μία τέλεια ζιπ κιλότ και είναι από τα ZARA
 3. Τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό μας όταν ερωτευόμαστε; Τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό μας όταν ερωτευόμαστε;
 4. Τα κλασικά κομμάτια που φοράμε κάθε φθινόπωρο Τα κλασικά κομμάτια που φοράμε κάθε φθινόπωρο
 5. Η Bella Hadid έκοψε τα μαλλιά της υιοθετώντας την τάση της σεζόν Η Bella Hadid έκοψε τα μαλλιά της υιοθετώντας την τάση της σεζόν
 6. Η βασίλισσα Letizia φόρεσε το σακάκι που πρέπει να βρίσκεται και στη δική σου ντουλάπα Η βασίλισσα Letizia φόρεσε το σακάκι που πρέπει να βρίσκεται και στη δική σου ντουλάπα
 7. Η Ελένη Μενεγάκη πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια του Pink Ribbon Bracelet Η Ελένη Μενεγάκη πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια του Pink Ribbon Bracelet
 8. Μόδα Άνοιξη Καλοκαίρι 2020 | Η Victoria Beckham ξέρει τι θέλουν οι γυναίκες Μόδα Άνοιξη Καλοκαίρι 2020 | Η Victoria Beckham ξέρει τι θέλουν οι γυναίκες
 9. Αυτή η εμφάνιση της Caroline de Maigret είναι ο ορισμός της απόλυτης κομψότητας Αυτή η εμφάνιση της Caroline de Maigret είναι ο ορισμός της απόλυτης κομψότητας
 10. Τέταρτη εγκυμοσύνη για την Kate Middleton; Η αλλαγή στην εμφάνισή της Τέταρτη εγκυμοσύνη για την Kate Middleton; Η αλλαγή στην εμφάνισή της
 11. Οι Instagram λογαριασμοί που θα δώσουν την τέλεια έμπνευση για το σπίτι σου Οι Instagram λογαριασμοί που θα δώσουν την τέλεια έμπνευση για το σπίτι σου
 12. Αυτή η συλλογή του Ralph Lauren είναι αφιερωμένη στο στυλ της Rachel Green Αυτή η συλλογή του Ralph Lauren είναι αφιερωμένη στο στυλ της Rachel Green
 13. Τα πιο iconic μαύρα φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου Τα πιο iconic μαύρα φορέματα στην ιστορία του κινηματογράφου
 14. LFW: Αυτές είναι οι τσάντες που κρατούν τώρα οι fashionistas LFW: Αυτές είναι οι τσάντες που κρατούν τώρα οι fashionistas

Ιούλιος 2018

>