top article

Πλαστικός Χειρουργός Μιχάλης Κουτσούρης: Μικροδερμοαπόξεση, LASER τεχνολογίας Erbium glass (Palomar Starlux 1540), ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως,Υαλουρονιδάση

Η χρήση του ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως στην περιοχή των ματιών προσδίδει μια εξαιρετική εικόνα αναζωογόνησης και επαναφοράς της νεότητας, τόσο στο βλέμμα όσο σε ολόκληρο το πρόσωπό σου γενικότερα.

Η περιοχή ακριβώς κάτω από τα μάτια είναι πρωταρχικής σημασίας για την αισθητική αποκατάσταση ενός προσώπου, που εξαιτίας της ηλικίας, του έντονου στρες και αρκετών κακών συνηθειών στον τρόπο ζωής, τα προβλήματα είναι ορατά ακόμη και σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, ενώ μεγεθύνονται με γεωμετρική πρόοδο όσο περνούν τα χρόνια. Το πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της περιοχής των μαύρων κύκλων των ματιών για την ομορφιά και την ισορροπία των χαρακτηριστικών του προσώπου, αλλά και τους τρόπους άμεσης αποκατάστασης, εξηγεί ο Πλαστικός Χειρουργός Μιχάλης Κουτσούρης:

"Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια συχνά πρωτοεμφανίζονται σε αρκετά μικρή ηλικία και αποτελούν μια καθημερινή, πραγματική ταλαιπωρία, αφού τις περισσότερες φορές δύσκολα κρύβονται ακόμη και με ισχυρά καλυπτικά make up", λέει ο κ. Κουτσούρης και συνεχίζει: "Το πρόβλημα δεν οφείλεται μόνο σε εναπόθεση χρώματος στο δέρμα αλλά συχνά η εικόνα είναι πολύ έντονη ακριβώς επειδή στην περιοχή του κάτω βλεφάρου σχηματίζεται "βαθούλωμα” λόγω τοπικής ατροφίας του λιπώδους ιστού. Στα περισσότερα περιστατικά μάλιστα το "βαθούλωμα” κάτω από τα μάτια είναι πιο σημαντικό από την υπερμελάχρωση".

Ποια είναι η θεραπεία για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια;

Για να διορθώσεις και να βελτιώσεις την εικόνα των μαύρων κύκλων, ο έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός θα προτείνει και θα εφαρμόσει την καταλληλότερη θεραπεία ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούρη, υπάρχουν δυο τρόποι θεραπείας:

> Όσον αφορά το σκούρο χρώμα του δέρματος, χρησιμοποιείται συνδυασμός τριών διαφορετικών τεχνικών που έχουν να κάνουν με τη Λεύκανση του δέρματος, δηλαδή Μικροδερμοαπόξεση (μέσω της οποίας επιτυγχάνουμε την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων της κεράτινης στοιβάδας του δέρματος), ειδικές λευκαντικές κρέμες (οι οποίες μειώνουν την πυκνότητα των σκουρόχρωμων χρωστικών της επιδερμίδας και του χορίου) και ένα εξειδικευμένο LASER τεχνολογίας Erbium glass (Palomar Starlux 1540) μέσω του οποίου σπάμε τον δερματικό φραγμό δημιουργώντας κανάλια στο χόριο του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε τα δραστικά συστατικά των Λευκαντικών Κρεμών να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος.

> Όσον αφορά το "βαθούλωμα” του κάτω βλεφάρου, το ενέσιμο εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέως, είναι η αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη μέθοδος. "Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της αιτίας του προβλήματος των μαύρων κύκλων των ματιών οφείλεται σε "βαθούλωμα” του κάτω βλεφάρου, αν γεμίσουμε τα σημεία απώλειας ή ατροφίας ιστού της περικογχικής περιοχής τότε πολύ απλά λύνουμε το πρόβλημα", τονίζει ο κ. Κουτσούρης.

Πώς γίνεται η διόρθωση των μαύρων κύκλων με τη χρήση Υαλουρονικού Οξέως;

Όπως εξηγεί ο Πλαστικός Χειρουργός Μιχάλης Κουτσούρης, η θεραπεία είναι από εντελώς ανώδυνη μέχρι ήπια ενοχλητική, έχει συγκεκριμένες τεχνικές ιδιαιτερότητες και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά ασφαλή και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

> Στην περιοχή των μαύρων κύκλων εφαρμόζεται για 20-25 λεπτά περίπου μια αναισθητική κρέμα οπότε η περιοχή αναισθητοποιείται και δεν πονά καθόλου.

> Με μια ειδική, πάρα πολύ λεπτή, βελόνα έγχυσης εφαρμόζεται το εμφύτευμα του Υαλουρονικού οξέως σε συγκεκριμένες θέσεις στην υποκόγχια χώρα σεβόμενοι απόλυτα τις ανατομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

> Μετά την επέμβαση υπάρχει συνήθως ένα πολύ ήπιο οίδημα στην περιοχή το υποχωρεί σε 1 με 2 ημέρες, ωστόσο, τα περισσότερα περιστατικά , βάζοντας ένα απαλό make up, μπορούν την επόμενη ημέρα να πάνε στη δουλειά τους.

> Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40 λεπτά και για ένα ολοκληρωμένο και απόλυτα ελεγχόμενο αποτέλεσμα απαιτούνται συνήθως δύο επαναλήψεις με μεσοδιάστημα 7 – 10 ημερών.

Είναι ασφαλής η διαδικασία εφαρμογής Υαλουρονικού οξέως στην περιοχή κάτω από τα μάτια;

"Δεδομένου ότι η περιοφθαλμική ζώνη έχει λεπτά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη ανατομία, για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα διόρθωσης του "βαθουλώματος” κάτω από τα μάτια απαιτείται η χρήση συγκεκριμένης πυκνότητας ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ, αλλά κυρίως είναι απαραίτητη γνώση της ανατομίας, η εξοικείωση με την τεχνική και μεγάλη εμπειρία από πλευράς του Πλαστικού Χειρουργού που θα κάνει την εφαρμογή. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε ένα απόλυτα ασφαλές, αρμονικό και ελεγχόμενο αποτέλεσμα", λέει ο κ. Κουτσούρης.

Μπορεί να υπάρξουν κάποιες παρενέργειες;

Το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια, αφού σαν μόριο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς. Συνεπώς, το εντελώς αδρανές Υαλουρονικό οξύ δεν προκαλεί αλλεργίες, αντιδράσεις, φλεγμονές, κακοήθειες, κολλαγονώσεις ή τάσεις μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται εκεί παραμένει διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

"Αυτό που μπορεί να προκαλέσει συνήθως είναι ένα ήπιο οίδημα στο σημείο έγχυσης το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ετεροχρονισμένα, υποχωρεί όμως εύκολα με απλά αντιφλεγμονώδη. Ένα άλλο που μπορεί να συμβεί, όχι πολύ συχνά, μετά την έγχυση ενέσιμου Υαλουρονικού οξέως είναι μικρές εκχυμώσεις – μελανιές στα σημεία εφαρμογής οι οποίες όμως υποχωρούν αυτόματα μέσα σε μερικές ημέρες. Μια πολύ σπάνια παρενέργεια του Υαλουρονικού οξέως που μπορεί να συμβεί σε ποσοστό 2/1000 περιστατικά περίπου είναι μια ήπια αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού, κάτι που χαρακτηρίζεται από οίδημα της περιοχής εφαρμογής και αντιμετωπίζεται με εφαρμογή αντιδότου, που ονομάζεται Υαλουρονιδάση, το οποίο όταν έρθει σε επαφή με το Υαλουρονικό, το κατακερματίζει και το διαλύει εντελώς. Σε αντίθεση λοιπόν με όλα τα υπόλοιπα ενέσιμα εμφυτεύματα, χρησιμοποιώντας Υαλουρονικό οξύ, αν κάποια στιγμή χρειαστούμε να αφαιρέσουμε μια ποσότητα Υαλουρονικού τότε πολύ απλά κάνουμε ενέσιμη Υαλουρονιδάση στην περιοχή εφαρμογής και διαλύουμε το πλεονάζον υλικό", αναφέρει ο κ. Κουτσούρης.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

> Όσον αφορά την υπερμελάχρωση του δέρματος απαιτείται αρκετά συχνή και επιμελής εφαρμογή λευκαντικών κρεμών καθώς και περιοδική εφαρμογή Μικροδερμοαπόξεσης και LASER για την επίτευξη μιας ικανοποιητικής εικόνας λεύκανσης της περικογχικής περιοχής.

> Όσον αφορά το "βαθούλωμα" κάτω από τα μάτια, η αποκατάσταση της περιοχής με εφαρμογή ενέσιμου Υαλουρονικού είναι εξαιρετικά μεγάλης διάρκειας αφού ο βαθμός απορρόφησης του Υαλουρονικού για την περιοφθαλμική περιοχή κυμαίνεται σε 15-20% σε 2 χρόνια περίπου.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι μετά από 2 χρόνια παραμένει το 80 με 85% περίπου του Υαλουρονικού οξέως στη θέση που το βάλαμε. Οπότε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αναπληρώσουμε το 15-20% που απορροφήθηκε κάθε 2 χρόνια περίπου για να έχουμε ένα σταθερό και "μόνιμο" αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Μιχάλη Κουτσούρη Πλαστικό Χειρουργό, Επιστημονικό Υπεύθυνο των KOUTSOURIS PLASTIC SURGERY centers σε Κολωνάκι, Ναύπλιο, Τρίπολη (michaliskoutsouris@gmail.com). Facebook Page: Μιχάλης Κουτσούρης – Instagram: @m_koutsouris)

Ιούλιος 2018

>