top article

Όλες οι γυναίκες συμφωνούν πως μία περιποιημένη και υγιής εικόνα του προσώπου τους είναι το παν. Από μία καλή κρέμα ενυδάτωσης έως μία σωστή βάση makeup, η beauty ρουτίνα είναι ιδιαίτερη σημαντική. Όσο όμως και αν ακολουθείς πιστά αυτή την ιεροτελεστία ο χρόνος θα κάνει κάποια στιγμή την εμφάνισή του και μαζί του οι πρώτες ρυτίδες. Ο κυριότερος εχθρός της επιδερμίδας αποτελεί την αιτία που μία γυναίκα καταφεύγει στις θεραπείες με νυστέρι.

Υπάρχει όμως μία που υπόσχεται ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και δεν είναι άλλη από την πλαστική προσώπου χωρίς χειρουργείο. Θεωρείται μία από τις πιο σύγχρονες, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που έχει να επιδείξει η Αισθητική Ιατρική και αποτελεί μια συνδυαστική, εναλλακτική θεραπεία που χαρίζει φυσικό αποτέλεσμα. Ο πλαστικός χειρουργός Μιχάλης Κουτσούρης σού εξηγεί παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πιο πρωτοποριακή (και ανώδυνη) θεραπεία. 

Τι ακριβώς είναι η πλαστική χωρίς χειρουργείο; Πώς μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την εικόνα σου;

Πρόκειται για μια μοντέρνα εκδοχή της Πλαστικής Αισθητικής Ιατρικής και πιο συγκεκριμένα γίνεται ένας συνδυασμός από botox με υαλουρονικό οξύ, εναλλαγή Μικροδερμοαπόξεσης με Μεσοθεραπεία καθώς και θεραπείες με Laser λεύκανσης και Laser ανάπλασης ιστών.

Ποια είναι τα σημεία γήρανσης και φθοράς σε ένα πρόσωπο; Η απάντηση συνήθως δεν είναι δύσκολη. Οι πιο πολλοί θα μιλούσαν για τις αντιαισθητικές ρυτίδες, μικρές ή και βαθύτερες, που εμφανίζονται στο πρόσωπο. Άλλα σημεία είναι η χαλάρωση των ιστών ή θαμπάδα ή τα στίγματα στην επιφάνεια του δέρματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνδυασμό των παραπάνω καταστάσεων.

Στην Πλαστική Χειρουργική η γήρανση και η φθορά των ιστών προσβάλλει και εντοπίζεται τόσο στους επιφανειακούς όσο και στους βαθύτερους ιστούς. Ξεκινώντας από τους βαθύτερους ιστούς και ανεβαίνοντας προς την επιδερμίδα, η γήρανση αποτυπώνεται στα χαρακτηριστικά του προσώπου με τρεις συνήθως μορφές:

  • Ρυτίδες κίνησης και ρυτίδες ηρεμίας

  • Χαλάρωση και ατροφία ιστών

  • Φωτογήρανση

  •  
  • Τι είναι οι ρυτίδες κίνησης ή ρυτίδες έκφρασης;

  • Πρόκειται για ρυτίδες που εμφανίζονται στο μεσόφρυο, στο μέτωπο, το "πόδι της χήνας” στην άκρη των ματιών, στις γωνίες του στόματος ("γραμμές της κατήφειας”, στις ρινοπαρειακές αύλακες, στο άνω χείλος ("γραμμές καπνιστού”). Αυτές οι ρυτίδες ονομάζονται "ρυτίδες ΚΙΝΗΣΗΣ ή αλλιώς ρυτίδες ΕΚΦΡΑΣΗΣ” γιατί δεν υπάρχουν όταν το πρόσωπο είναι ήρεμο αλλά σχηματίζονται μόνο όταν κινούνται οι μύες που βρίσκονται κάτω από το δέρμα στην αντίστοιχη περιοχή.

  •  

  • Τι είναι οι ρυτίδες ηρεμίας ή στατικές ρυτίδες;

  • Oι ρυτίδες ηρεμίας ή αλλιώς στατικές ρυτίδες είναι βαθιές συνήθως ρυτίδες ή σημεία ατροφίας και απώλειας ιστού που αναγνωρίζουμε σε ένα πρόσωπο όταν αυτό δεν κινείται δηλαδή όταν είναι ήρεμο και δεν κάνει μορφασμούς. Για παράδειγμα πρόκειται για τα βαθουλώματα κάτω από τα μάτια, τα βυθίσματα στους κροτάφους, τις βαθιές συνήθως ρυτίδες κάτω από τις γωνίες του στόματος και τις βαθιές ρυτίδες στο μέτωπο. 

Όσο περνούν τα χρόνια τόσο περισσότερο λεπταίνει το δέρμα και επέρχεται χαλάρωση των ιστών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βαθιές ρυτίδες και σημεία ατροφίας στα σημεία του προσώπου. Η διαρκής κίνηση των μυών του προσώπου σε συνδυασμό με τη λέπτυνση και την αφυδάτωση των ιστών οδηγεί με την πάροδο του χρόνου σε όλο και μεγαλύτερη βάθυνση των στατικών ρυτίδων και επίσης ενισχύει τη χαλάρωση του δέρματος.

Τι ακριβώς είναι η φωτογήρανση του προσώπου;

Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ότι έχει να κάνει με τις αντιαισθητικές μελαγχρωματικές αλλοιώσεις που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου στην επιφάνεια του δέρματος. Φωτογήρανση δηλαδή είναι η εμφάνιση κηλίδων, πανάδων, δυσχρωμιών, εφηλίδων, μελάσματος και γενικά υπερμελαχρωστικών βλαβών του δέρματος που έρχονται και "λερώνουν" την εικόνα μας και στερούν από το πρόσωπό την καθαρότητά του.

Πώς ακριβώς γίνεται η πλαστική προσώπου χωρίς χειρουργείο;

H τεχνική εξατομικεύεται ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των χαρακτηριστικών του ατόμου και το βαθμό της φθοράς από το χρόνο, σε γενικές γραμμές όμως η εφαρμογή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα ή δύο στάδια:

Πρώτο στάδιο

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την προσεκτική έγχυση Βotox και  Υαλουρονικού Οξέος σε επιλεγμένα σημεία στο πρόσωπο. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ενέσιμα υλικά, με διαφορετική σύσταση και εντελώς διαφορετική χρήση και φιλοσοφία εφαρμογής. Δηλαδή:

Το ƁOƬOX (Μποτουλινική τοξίνη) είναι μία φυσική, επεξεργασμένη πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της εκούσιας λειτουργίας των μυών και την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων του προσώπου (¨πόδι χήνας¨, μεσόφρυο, μέτωπο). H μποοτουλινική τοξίνη στην ουσία αδρανοποιεί προσωρινά τους μύες που δημιουργούν τις ρυτίδες με αποτέλεσμα οι βαθιές "γραμμές” στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το "πόδι της χήνας” να μειωθούν αισθητά ή και να εξαφανιστούν. 

Το αποτέλεσμα φαίνεται έπειτα από λίγες ημέρες και διαρκεί 3-6 μήνες. Το πρόσωπο ηρεμεί από τις δυναμικές ρυτίδες και δείχνει ξεκούραστο και φρέσκο.

Το Υαλουρονικό

Το Υαλουρονικό Οξύ έχει την ικανότητα να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες νερού (έως και 1.000 φορές το βάρος του) και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα τόσο σαν filler (γέμισμα ρυτίδων), όσο και για τη βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας λόγω του υδρόφιλου χαρακτήρα του.

Η θεραπεία είναι εξατομικευμένη με αποτέλεσμα ο τύπος και η ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και οι περιοχές που θα εφαρμοστούν, να ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού. 

Με το Υαλουρονικό οξύ σβήνονται οι αντιαισθητικές ρυτίδες γύρω από το στόμα και τις "γραμμές καπνιστού”, βελτιώνονται οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια ενώ διορθώνονται ασυμμετρίες και βαθουλώματα. Αν ωστόσο κάποιος επιθυμεί ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση εφαρμόζονται κάποιες επιπλέον θεραπείες οι οποίες αποτελούν το δεύτερο στάδιο.

Δεύτερο στάδιο

Στο δεύτερο στάδιο, όταν το Botox και το Υαλουρονικό έχουν πετύχει την εξαφάνιση ή απάλυνση των βαθιών ρυτίδων, την αποκατάσταση του χαμένου όγκου του προσώπου και τη βελτίωση του περιγράμματος, τότε μπορεί να εφαρμοστεί: η Μεσοθεραπεία, η Μικροδερμοαπόξεση, το Laser λεύκανσης και το Laser ανάπλασης για τη βελτίωση της υφής, της ενυδάτωσης και της ελαστικότητας του δέρματος.

Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Η Μεσοθεραπεία, όπως άλλωστε η ίδια η λέξη το μαρτυρά, στοχεύει στο μεσόδερμα δηλαδή στο "μεσαίο στρώμα” του δέρματος. Πρόκειται για ενέσιμη αγωγή κατά την οποία εγχύουμε στο δέρμα του προσώπου ένα διάλυμα που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, ένζυμα, συνένζυμα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα δηλαδή ουσίες με αποδεδειγμένη αντιγηραντική και αναπλαστική δράση.

Τι κάνει η Μικροδερμοαπόξεση;

Η Μικροδερμοαπόξεση στοχεύει στην απομάκρυνση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας μέσω της μηχανικής απολέπισης των νεκρών κυττάρων αυτής. Είναι μια θεραπεία η οποία εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία έρχεται να απαλλάξει την εικόνα μας από την αντιαισθητική ‘’ θαμπάδα’’ του δέρματος και να μας προσφέρει λάμψη και ανανέωση.

Μέσω ενός μικροτραυματισμού που γίνεται στην επιφάνεια του δέρματος με τη συσκευή της Μικροδερμοαπόξεσης επιτυγχάνεται τόσο η ανανέωση της επιδερμίδας όσο και η άμβλυνση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων αλλά και των ήπιων δυσχρωμικών αλλοιώσεων.

Τι κάνει το λέιζερ λεύκανσης και το λέιζερ ανάπλασης;

Mε το Laser λεύκανσης επιτυγχάνουμε να δώσουμε μια πρωτοποριακή λύση στο πρόβλημα της ήπιας και μέτριας φωτογήρανσης δηλαδή σε υπερμελαχρώσεις, πανάδες, κηλίδες, δυσχρωμίες και καφεοειδή στίγματα, που επιτείνονται με τον ήλιο και δείχνουν "λερωμένη” και θαμπή την επιδερμίδα.

Tο Laser ανάπλασης είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Laser της Αισθητικής Ιατρικής. Με το Laser ανάπλασης επιτυγχάνουμε μια φυσική, ριζική και σε βάθος ανάπλαση του δέρματος και ταυτόχρονα βελτίωση της χαλάρωσης και απάλυνση των λεπτών επιφανειακών ρυτίδων του προσώπου. Πρόκειται για την πιο μοντέρνα λύση για τη μη επεμβατική αναζωογόνηση, σύσφιξη και τόνωση του δέρματος του προσώπου.

Το αποτέλεσμα της Πλαστικής Προσώπου χωρίς χειρουργείο είναι ένα πραγματικό Lifting προσώπου το οποίο γίνεται με εξαιρετική ασφάλεια, γρήγορα, οικονομικά και ανώδυνα.

Ιούλιος 2018

>