Όπως και στη ζωή, έτσι και στην αισθητική ιατρική το timing είναι το παν. Ποια είναι λοιπόν η ιδανική στιγμή για κάθε θεραπεία ή πλαστική επέμβαση; Από τη Νέλλη Καλαμαρά
Σεπτέμβριος: Αντιμετώπιση ευρυαγγειών με laser

Μετά τις διακοπές, οι όποιες ευρυαγγείες και φλέβες είχαμε πριν από το καλοκαίρι, είναι πιθανό να έχουν πολλαπλασιαστεί από τη ζέστη, τον ήλιο και τις ολονύχτιες ορθοστασίες επάνω σε δωδεκάποντα. Επομένως, ο Σεπτέμβριος είναι ο ιδανικός μήνας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Τρόπος:
Οι ορατές αγγειακές βλάβες -αλλιώς ευρυαγγείες- αποτελούν δίκτυα διεσταλμένων αγγείων που ανήκουν κυρίως στη φλεβική κυκλοφορία, ακριβώς κάτω από το δέρμα, καθώς και στη μικροκυκλοφορία του δέρματος, και εμφανίζονται τόσο στα κάτω άκρα όσο και στο πρόσωπο. Παρότι ως επί το πλείστον είναι ακίνδυνες για την υγεία μας, είναι αντιαισθητικές. Τα καλά νέα είναι ότι πλέον αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τη χρήση συστημάτων laser, τα οποία τις αφαιρούν δημιουργώντας ένα φαινόμενο που ονομάζεται φωτοπηξία και καθιστά το αγγείο ανενεργό. Στη συνέχεια, αφού “κλείσει” και συρρικνωθεί, το αγγείο απορροφάται από τον οργανισμό μέσα σε μόλις 2-3 εβδομάδες, χωρίς να αφήνει το παραμικρό ίχνος. Η διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή ενεσοθεραπεία σκληροθεραπεία) είναι ανώδυνη, χωρίς καμία παρενέργεια ή λήψη φαρμάκων. Το φάσμα των εφαρμογών του laser περιλαμβάνει τα μικρά κόκκινα αγγεία του προσώπου μέχρι και τις μπλε βαθιές φλέβες των κάτω άκρων, με εξαίρεση εκείνες που έχουν πλέον αποκτήσει παθολογία (κιρσοί) και πρέπει να αντιμετωπιστούν από αγγειοχειρουργό.
Χρόνος:
Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και απαιτούνται 2-3 επαναλήψεις με απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους. Μετά τη συνεδρία μπορείς να επιστρέψεις κανονικά στο πρόγραμμά σου, αλλά καλό είναι να αποφεύγεις την έκθεση στον ήλιο για 7-10 ημέρες. Το αποτέλεσμα, όσον αφορά στα αγγεία που αφαιρέθηκαν, είναι μόνιμο.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές:
Οι αντενδείξεις περιορίζονται σε συγκεκριμένες αιμοδυναμικές διαταραχές, στο διαβήτη, στα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και σε κάποιες εκφυλιστικές δερματοπάθειες. Επιπλοκές δεν αναφέρονται.
Κόστος:
Ξεκινά από 200 €, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της αγγειακής βλάβης.

Οκτώβριος: Κοιλιοπλαστική
Αν θέλεις να κάνεις τη συγκεκριμένη επέμβαση, ο Οκτώβριος είναι ο ιδανικός μήνας, καθώς ο καιρός είναι πλέον δροσερός και έτσι δεν θα νιώθεις δυσφορία φορώντας την ειδική ζώνη που απαιτείται για κάποιο διάστημα. Επιπλέον, μέχρι να ξαναεμφανιστείς στην παραλία με μπικίνι θα έχει επουλωθεί πλήρως η πληγή και θα έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.
Τρόπος:
Υπάρχουν αρκετά είδη και τεχνικές κοιλιοπλαστικών, με πιο διαδεδομένη τη Full Tummy Tuck Abdominoplasty. Ο χειρουργός ξεκινά με μία τομή από το ένα ισχίο έως το άλλο, πάνω από την περιοχή του εφηβαίου, και συνεχίζει με μία ακόμη κυκλική τομή γύρω από τον αφαλό, προκειμένου να τον απελευθερώσει από το δέρμα. Εν συνεχεία το δέρμα αποκολλάται από το κοιλιακό τοίχωμα και αποκαλύπτονται οι μύες και η περιτονία, που τεντώνονται και σταθεροποιούνται με ράμματα, ενώ η περίσσεια λίπους και δέρματος αφαιρείται. Ο χειρουργός ράβει εσωτερικά την περιοχή με ράμματα και κόλλα ιστών και επανατοποθετεί τον αφαλό στη νέα του θέση μέσω μίας μικρής τομής. Αν συντρέχει λόγος, μπορεί να γίνει συμπληρωματικά και λιποαναρρόφηση στα πλαϊνά. Τέλος, τοποθετούνται οι παροχετεύσεις, γίνεται η κατάλληλη επίδεση και εφαρμόζεται η ειδική ζώνη κοιλιάς.
Χρόνος:
Η επέμβαση διαρκεί 2-4 ώρες και συνήθως απαιτούνται 1-2 μέρες παραμονής στην κλινική, ανάλογα με την έκταση της κοιλιοπλαστικής. Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται μετά από 48 ώρες, ενώ πρέπει να φοράς την ειδική ζώνη για 4 εβδομάδες. Ο βασικός χρόνος αποκατάστασης είναι περίπου μία εβδομάδα, αλλά για πλήρη επάνοδο σε βαριές δραστηριότητές χρειάζεται περίπου ένας μήνας.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές:
Βιβλιογραφικά αναφέρονται επιπλοκές όπως η δημιουργία ορώδους υγρού (seroma), η καθυστερημένη επούλωση του τραύματος σε καπνιστές ή διαβητικούς και η δημιουργία μικροθρομβώσεων. Ωστόσο, όταν οι επεμβάσεις γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής, της αναισθησιολογίας και της πλαστικής χειρουργικής, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους κίνδυνοι.
Κόστος:
Συνολικά κυμαίνεται από 4.500 ως 6.000 €.

 

Νοέμβριος: Silhouette Lift
Πρόκειται για ένα νέο είδος ελάχιστα τραυματικού λίφτινγκ που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, με πολύ μικρό χρόνο αποθεραπείας. Ο ιδανικός μήνας για να εφαρμοστεί είναι ο Νοέμβριος, ώστε μέχρι τα Χριστούγεννα να έχεις ολοκληρωμένη νεανική εικόνα.
Τρόπος:
Ο πλαστικός χειρουργός πραγματοποιεί μία μικρή τομή μέσα στο τριχωτό της κεφαλής και από κει ανορθώνει τους ιστούς χρησιμοποιώντας ένα ειδικό νήμα με κόμπους και κινητούς κώνους από πολυγαλακτικό οξύ. Το πολυγαλακτικό οξύ είναι μία ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες για την παραγωγή νέου κολλαγόνου. Ο χειρουργός στην ουσία εισάγει τα νήματα από τις μικρές τομές σε 4 διαφορετικά σημεία του προσώπου και στη συνέχεια τραβά τους κόμπους, που παρασύρουν τους κινητούς κώνους, οι οποίοι με τη σειρά τους σφηνώνουν στον υποδόριο ιστό και επιτυγχάνουν την ανόρθωση. Το μεγάλο μυστικό της νέας τεχνικής είναι πως, τραβώντας τους κόμπους, προκύπτει ελεγχόμενος τραυματισμός και έτσι κινητοποιείται ο μηχανισμός επούλωσης του οργανισμού και παράγεται νέο κολλαγόνο, στηρίζοντας το δέρμα στη νέα του θέση. Το silhouette lift μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία.
Χρόνος:
Η επέμβαση διαρκεί περίπου μία με μιάμιση ώρα και δεν απαιτεί παραμονή στην κλινική. Ο χρόνος βασικής ανάρρωσης είναι μόλις 4 ημέρες και η διάρκεια του αποτελέσματος φτάνει τα 3 χρόνια, ανάλογα πάντα με το βαθμό χαλάρωσης του δέρματος.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές:
Η μέθοδος ενδείκνυται για άτομα κάτω των 50 ετών, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως απαιτείται ένα πιο επιθετικό λίφτινγκ. Αντενδείκνυται μόνο στη σπανιότατη περίπτωση που κάποιος εμφανίζει δυσανεξία στο πολυγαλακτικό οξύ. Οι επιπλοκές περιορίζονται σε κάποιες ελαφρές εκχυμώσεις ή οιδήματα, που εξαφανίζονται μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά η επιλογή ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού εκμηδενίζει τις πιθανότητες.
Κόστος: Από 2.800 έως 3.500 €.

Δεκέμβριος: Botox και υαλουρονικό οξύ
Ο Δεκέμβριος είναι σαφέστατα ο πιο λαμπερός μήνας του χρόνου. Οι γιορτές, τα ρεβεγιόν και οι glamorous έξοδοι, ωστόσο, απαιτούν το πιο νεανικό μας πρόσωπο. Επειδή όμως στο κατώφλι των εορτών δεν είναι ώρα για χειρουργεία, οι ενέσιμες θεραπείες μας χαρίζουν τέλειο αποτέλεσμα in no time.
Τρόπος:
Botox: Το botox χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των δυναμικών ρυτίδων του προσώπου και συγκεκριμένα για την αποκατάσταση των ρυτίδων στο μέτωπο, στο μεσόφρυδο, στο λεγόμενο «πόδι της χήνας» και γύρω από το στόμα, στην ανόρθωση των φρυδιών και στην εξομάλυνση των «χορδών» που εμφανίζονται στο λαιμό. Η βουτουλινική τοξίνη (botox) εγχέεται με τη βοήθεια μίας σύριγγας ινσουλίνης και μίας πολύ λεπτής βελόνας και η θεραπεία είναι ανώδυνη. Η ουσία αυτή παραλύει το τμήμα του μυός που προκαλεί τη ρυτίδα στο υπερκείμενο δέρμα, με αποτέλεσμα όσο διαρκεί η δράση της τοξίνης στο μυ να μην εμφανίζεται η ρυτίδα.
Υαλουρονικό οξύ: Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των στατικών ρυτίδων του προσώπου και συγκεκριμένα για το γέμισμα των ρυτίδων, όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες, οι ρυτίδες στο μεσόφρυδο, στις παρειές, γύρω από τα χείλη κλπ. Η έγχυση του υαλουρονικού οξέος, που αποτελεί ένα είδος gel, γίνεται υποδόρια ή μέσα στο δέρμα με πολύ λεπτές βελόνες και τις περισσότερες φορές χωρίς τοπική αναισθησία.
Χρόνος:
Botox: Η συνεδρία διαρκεί μόλις 10 λεπτά και συνήθως χρειάζεται
να επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες. Το τελικό αποτέλεσμα αναδεικνύεται πλήρως μετά από 10 μέρες. Μετά την εφαρμογή η περιοχή δεν πρέπει να υποβάλλεται σε μασάζ και να εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. σεσουάρ) για 48 ώρες.
Υαλουρονικό οξύ: Η συνεδρία διαρκεί 10-20 λεπτά και απαιτούνται 1-2 συνεδρίες. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, αλλά βελτιώνεται και στις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Συνιστάται η αποφυγή κάθε είδους μασάζ στην περιοχή για τις πρώτες μέρες και προληπτικά η χρήση αντιβιοτικής κρέμας. Αν το υλικό είναι καλής ποιότητας και η τεχνική εφαρμογής σωστή, τα αποτελέσματα μπορούν να διαρκέσουν πάνω από 12 μήνες.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές:
Botox: Αντενδείξεις αποτελούν η αλλεργία σε κάποια συστατικά του botox, η ύπαρξη φλεγμονής στην περιοχή, διάφορα νευρολογικά προβλήματα, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η ύπαρξη γλαυκώματος κλειστής γωνίας. Πιθανές επιπλοκές είναι η βλεφαρόπτωση, κάποια μικρή εκχύμωση και το μη άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα, πιθανότητες που εκμηδενίζονται όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.
Υαλουρονικό οξύ:
Το υαλουρονικό οξύ, όταν είναι καλής ποιότητας, δεν παρουσιάζει επιπλοκές, εκτός από ένα προσωρινό οίδημα ή μια μικρή εκχύμωση. Δημιουργεί πρόβλημα μονάχα σε άτομα που έχουν αλλεργία στο υαλουρονικό οξύ, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο.
Κόστος:
Το κόστος του botox ξεκινά από 300 € και του υαλουρονικού από 200 €.

 

Φεβρουάριος: Ανόρθωση μηρών
Η ανόρθωση μηρών είναι μία επέμβαση που μπορεί να γίνει όλες τις εποχές του έτους, όμως το γεγονός πως θα χρειαστεί να φοράς για ένα διάστημα τον ειδικό μετεγχειρητικό κορσέ την κάνει ιδανική για τους κρύους μήνες. Έτσι, μέχρι την άνοιξη το αποτέλεσμα θα είναι πλέον ολοκληρωμένο.
Τρόπος:
Η επέμβαση δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της περίσσειας δέρματος και της χαλάρωσης των μηρών και πραγματοποιείται με μέθη και τοπική αναισθησία. Η συγκεκριμένη τεχνική, η οποία είναι εξαιρετικά νέα, γίνεται με τη χάραξη τομών εσωτερικότερα της γραμμής του μπικίνι, επιτυγχάνοντας έτσι τη μέγιστη ανόρθωση, χωρίς εμφανή σημάδια. Ακόμη, με την ιδιαίτερη αυτή τεχνική δεν επηρεάζεται καθόλου η ανατομία της γεννητικής περιοχής, κάτι που δεν εγγυώνται οι παλαιότερες μέθοδοι. Οι τομές στο πρόσθιο τμήμα ακολουθούν το σχήμα του δισκοπότηρου και γίνονται μέσα στο εφήβαιο, γεγονός που τις καθιστά αόρατες ακόμη και με μπικίνι. Εν συνεχεία γίνεται η αποκόλληση του δέρματος, που συχνά συνδυάζεται και με παλλόμενη λιποαναρρόφηση, για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος, αφαιρούνται κομμάτια δέρματος και λίπους και γίνεται συρραφή σε 3 τουλάχιστον επίπεδα, για να εξασφαλιστεί η αρμονική σύγκλειση και επούλωση των μετεγχειρητικών τραυμάτων.
Χρόνος:
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και δεν απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ύστερα από μία εβδομάδα μπορείς να επιστρέψεις προσεκτικά στην εργασία σου. Για ένα μήνα θα φοράς ειδικό κορσέ, ενώ τις πρώτες ημέρες θα πρέπει να προσέχεις τις απότομες κινήσεις των κάτω άκρων. Το αποτέλεσμα φαίνεται μετά από ένα μήνα, ενώ η τελική εικόνα διαμορφώνεται μετά από ένα τρίμηνο.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές:
Βιβλιογραφικά περιγράφονται επιπλοκές όπως αιμορραγία, αιμάτωμα, φλεγμονή, διάσπαση τραύματος, αλλά ουσιαστικά πλέον τείνουν να εκλείψουν. Η άριστη χειρουργική τεχνική, η ενδελεχής αντισηψία και η τακτική μετεγχειρητική παρακολούθηση αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που εξασφαλίζουν τέλεια αποτελέσματα χωρίς επιπλοκές.
Κόστος: Από 4.000 έως 6.000 €.

Απρίλιος: Αυξητική μαστού
Ο Απρίλιος προσφέρεται για την αυξητική μαστού, η οποία φυσικά και μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο το χρόνο, αλλά είναι μία από τις επεμβάσεις που προσφέρουν όμορφο αποτέλεσμα σχετικά άμεσα, οπότε μπορεί να γίνει κοντά στην άνοιξη και στο καλοκαίρι.
Τρόπος:
Για την αύξηση του στήθους υπάρχουν αρκετές τεχνικές και μια ευρεία γκάμα ενθεμάτων, που επιλέγονται κατά περίπτωση. Η τοποθέτηση του ενθέματος πραγματοποιείται μέσω τομής είτε στην υπομάστια πτυχή, είτε γύρω από τη θηλή, είτε στη μασχάλη. Η τοποθέτηση του ενθέματος μπορεί να γίνει κάτω από το μαζικό αδένα και πάνω από το θωρακικό μυ και σε αυτή την περίπτωση η πιο δημοφιλής τεχνική είναι η Subfacial, κατά την οποία ο γιατρός δημιουργεί μία θήκη για το ένθεμα κάτω από τη λεπτή μεμβράνη (περιτονία) που καλύπτει το μείζονα θωρακικό μυ. Επίσης, μπορεί να τοποθετηθεί κάτω από το θωρακικό μυ -συνήθως όταν ο μαστός είναι ατροφικός- και σε αυτή την περίπτωση η πιο δημοφιλής τεχνική είναι η Dual Plane, όπου η θήκη για το ένθεμα κατασκευάζεται έτσι ώστε το μισό να είναι κάτω από το μυ και το άλλο μισό να είναι κάτω από την περιτονία του. Υπάρχει μία ευρεία γκάμα ενθεμάτων, με πιο δημοφιλή τα ενθέματα σιλικόνης τραχείας επιφανείας, καθώς περιορίζουν την ανάπτυξη της κάψας (σκλήρυνσης) γύρω από το ένθεμα. Η επιλογή του κατάλληλου ενθέματος πρέπει να γίνεται από κοινού με το χειρουργό, γιατί παίζουν ρόλο πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, όπως ο σωματότυπος, η διάμετρος της βάσης του στήθους κλπ.
Χρόνος:
Ο χειρουργικός χρόνος είναι περίπου μία με μιάμιση ώρα και η νοσηλεία διαρκεί μόλις μία ημέρα. Μετά την επέμβαση πρέπει να αποφεύγεις τις έντονες μυϊκές κινήσεις για 10-15 ημέρες και να φοράς ελαστικό στηθόδεσμο για να σταθεροποιηθούν τα ενθέματα. Μετά τη δεύτερη βδομάδα μπορείς να απιστρέψεις στο κανονικό σου πρόγραμμα.
Αντενδείξεις-Επιπλοκές:
Συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές. Σπάνιες περιπτώσεις είναι η ανάπτυξη ρικνωτικής κάψας (σκλήρυνσης) γύρω από το ένθεμα, η απόρριψη του ενθέματος από τον οργανισμό και, μετά από εγκυμοσύνη ή απότομη και μεγάλη απώλεια βάρους, το να μην ταιριάζει πλέον το ένθεμα στο στήθος. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις είναι αναστρέψιμες.
Κόστος:
Μπορεί να φτάσει τα 6.000 €, ανάλογα με την κλινική και το είδος των ενθεμάτων.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τους: Αναστάσιο Τσεκούρα, πλαστικό χειρουργό, διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ για την αυξητική μαστού, Νικόλαο Καλογερόπουλο, MD, ειδικό δερματολόγο-αφροδισιολόγο, μέλος της Αμερικάνικης & Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολογίας (www.drkalogeropoulos.com) για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, Εμμ. Δασκαλάκη, πλαστικό χειρουργό (www.plastic-surgery.gr) για το botox και το υαλουρονικό οξύ, Δρ. Ζήση Μπουκουβάλα, πλαστικό χειρουργό, επιστημονικό διευθυντή Ιατρείων «Αναγέννηση», διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan για την ανόρθωση μηρών, Παρασκευά Κοντοέ, πλαστικό χειρουργό MD, PhD, διευθυντή Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής και Laser Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ για το silhouette lift και Νώντα Καποσίτα M.D, PhD, πλαστικό χειρουργό, εξειδικευθέντα στο University of Illinοis at Chicago, USA, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της American Society for Aesthetic Plastic Surgery (A.S.A.P.S) και της International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) (www.kapositas.gr) για την κοιλιοπλαστική. Το παρόν κείμενο δεν είναι διαφημιστικό. Οι τιμές είναι ενδεικτικές και προϊόν ρεπορτάζ.

Ιούλιος 2018

>