top article

Με μόνιμο πληθυσμό 121.000 κατοίκους και "σφηνωμένο" ανάμεσα στις χιονισμένες βουνοκορφές των αυστριακών Άλπεων, το Ίνσμπρουκ, που έχει φιλοξενήσει δύο φορές στο παρελθόν Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (1964 και 1976), είναι μια πόλη την οποία δύσκολα θα επισκεφθεί κανείς αν δεν είναι λάτρης των χειμερινών σπορ. Για τους globetrotters που θα βρεθούν εκεί, όμως, μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Swarovski στο Βάτενς, ένα χωριό μισή ώρα έξω από την πόλη, επιβάλλεται.

MF Αποκλειστικό: Στον λαμπερό κόσμο της Swarovski

Από τα κρυστάλλινα βάζα σε design Zaha Hadid μέχρι τα κοστούμια της Μαντόνα στις περιοδείες της και από τις capsule συνεργασίες με σχεδιαστές όπως ο Jean Paul Gaultier, στα αρχεία της Swarovski ο επισκέπτης κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία της μόδας και του design από το 1895 έως σήμερα.

swarovski

Πώς όμως ο οίκος καταφέρνει να παραμένει επίκαιρος για πάνω από έναν αιώνα; Εισπράττοντας το κατεξοχήν οικογενειακό κλίμα στις εγκαταστάσεις του, ρωτάω τη Nathalie Colin, creative director της Swarovski από το 2006, για το ρόλο της ομάδας πίσω από την επιτυχία.

swarovski

"Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γύρω σου ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και περιβάλλοντα" μου απαντάει εξηγώντας μου ότι είναι και αυτός ένας παράγοντας που κρατάει δυνατή τη δημιουργικότητά της. "Πάντα εμπνέομαι από τα ταξίδια και τη συναναστροφή μου με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους, όχι απαραίτητα προερχόμενους από το χώρο της κοσμηματοποιίας, αλλά και από εκείνους της μουσικής ή της αρχιτεκτονικής. Όλα αυτά τα πεδία με εμπνέουν και με οδηγούν προς μια κατεύθυνση την οποία στη συνέχεια ακολουθώ για τα κοσμήματα"Ποιες θα είναι άραγε οι μεγάλες τάσεις της νέας σεζόν στο κόσμημα; "Ήδη από το καλοκαίρι είναι τάση τα ιδιαίτερα σκουλαρίκια: ασύμμετρα, πολύ μακριά, με λεπτομέρειες που ίσως δεν προσέχεις με την πρώτη ματιά, με ένα ενδιαφέρον twist, κάτι αναπάντεχο. Επιπλέον, τα σύμβολα είναι πολύ μεγάλη τάση, γιατί αναζητάμε κοσμήματα που να σημαίνουν κάτι. Η Fall/Winter 2019 συλλογή ονομάζεται Magic Light και έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό τον άξονα ακριβώς: το σύμβολο του ήλιου, τους αστερισμούς, το φεγγάρι, τα μοτίβα του σύμπαντος που έχουν νόημα για όλους. Έχουμε επίσης πολλά cocktail δαχτυλίδια, τα οποία αγαπώ πολύ, και ογκώδη statement κολιέ".

swarovski

"Everything you want is on the other side of fear" γράφει η μεγάλη φωτεινή επιγραφή στην είσοδο του υπερσύγχρονου εργοστασίου και πράγματι για τον οίκο Swarovski η τόλμη και η καινοτομία είναι δύο στοιχεία που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αλλά και την επιτυχία του. Λίγο πριν αποχαιρετιστούμε για να προλάβω την πτήση μου για την Αθήνα, η Nathalie μου λέει για τη Swarovski: "Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ο οίκος έχει υπάρξει επαναστατικό brand. Υπήρξε πρωτοπόρος στον κόσμο των κρυστάλλων, της δημιουργίας και της εξειδίκευσης και θα συνεχίσει να πορεύεται έτσι και στο μέλλον. Με την 125η επέτειο να πλησιάζει, είναι η καλύτερη χρονική στιγμή για να παρουσιάσουμε τη μέχρι τώρα ιστορία του και να αποκαλύψουμε τις συναρπαστικές δυνατότητες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας".

Ιούλιος 2018

>