top article

Είναι γεγονός πως ένα εστιατόριο δεν γίνεται hot spot μόνο από το φαγητό του, αφού, αν το σκεφτείς, τα "αγαπημένα" μας στέκια είναι πάντα ένα αμάλγαμα φαγητού, ποτού, κόσμου, περιβάλλοντος και vibe. Το πανέμορφο κηφισιώτικο Artisanal των Φώτη Σεργουλόπουλου και Βαγγέλη Γερασίμου θα είχε όλα τα φόντα να γίνει άκρως επιτυχημένο και χωρίς τη μαγική ελληνική κουζίνα του εξαιρετικά ταλαντούχου και πολυβραβευμένου Δημήτρη Δημητριάδη, όμως αυτή η κουζίνα είναι που μας κάνει να το αγαπάμε ακόμη περισσότερο! 

#Tidbits *: Που θα δοκιμάσεις Nigiri Μυδοπίλαφο;

Δεν σου κρύβω πως έχω προσωπική αδυναμία στο Artisanal, αφού ειδικά το καλοκαίρι δεν έχω καλύτερο από το να βρεθώ κάτω από την επιβλητική σκιά των υπεραιωνόβιων δέντρων του, καλά κρυμμένη σε μία από τις πανέμορφες γωνιές του, και να ξεκινήσω τη βραδιά μου με ένα από τα εξαιρετικά κοκτέιλ που βγαίνουν από την μπάρα του, πριν αφεθώ στην πανέξυπνη ελληνικής δημιουργικότητας κουζίνα του Δημήτρη Δημητριάδη. Είναι ήρεμη δύναμη ο Δημητριάδης και για αυτό τον αγαπάμε διπλά, αφού κάνει ήσυχα ήσυχα τα μαγικά του, χωρίς να δημιουργεί περιττό θόρυβο και χωρίς να αποζητά τα φώτα της δημοσιότητας, που έρχονται πάντα όμως να τον βρουν μέσα από τις πολλές βραβεύσεις του εστιατορίου και τα πιάτα που έχουν πάντα κάτι να πουν, κάτι νόστιμο, κάτι έξυπνο, κάτι ελληνικό. Έτσι και το φετινό καλοκαιρινό μενού, είναι ακόμη πιο εξελιγμένο, ακόμη πιο φινετσάτο και ακόμη πιο αέρινο, βασισμένο όπως πάντα στην ελληνικότητα της πρώτης ύλης και των συνταγών, αλλά μέσα από την οπτική ενός σεφ που ξέρει να εξελίσσει και όχι να επαναλαμβάνει το παρελθόν.

Artisanal

Το δείπνο σου φυσικά και θα ξεκινήσει με το διάσημο πια χειροποίητο ψωμί του Δημήτρη σε διάφορες εκδοχές ημέρας (εγώ δοκίμασα άνθρακα, προζύμι και λαδένια) που μαζί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το καλύτερο επιχείρημα για να μας θυμίσει πως μέσα στην απλότητα κρύβεται η μαγεία της ελληνικής γης. Στα must για τη συνέχεια -μην το χάσεις και θα με θυμηθείς!- το Nigiri Μυδοπίλαφο. Μία μικρή μαγική μπουκιά, που μέσα της συμπυκνώνει όλη τη γεύση και τα αρώματα της θάλασσας, στην πιο φινετσάτη εκδοχή της. Το τοματάκι κονφί στην κορυφή συμπληρώνει με τη σωστή του γλύκα το γευστικό παζλ.

Artisanal

Κομψότατη και ελληνικότατη και η Φέτα Μπουγιουρντί σε Artisanal φυσικά εκδοχή με βρώσιμο φύλλο ασημιού, σπιρτόζικο πράσινο chilli, δροσερό αγγούρι και κορυφαίο αγουρέλαιο. Μαζί με το Χταπόδι Σχάρας με πατάτα, φάβα, πιπεριά Φλωρίνης και σαλάμι Δράμας είναι πιάτα πολύ χαρακτηριστικά της μαγειρικής νοοτροπίας του σεφ, που σου ανοίγουν σαφώς την όρεξη για να περάσεις στη συνέχεια. 

Artisanal

Ειδικής μνείας χρήζουν απαραιτήτως τα Κολοκυθάκια Γεμιστά με άγρια μανιτάρια, σελινόριζα, τέλεια βρασμένα βλίτα και μία συγκλονιστικά αέρινη μπεσαμέλ σελινόριζας, που οπτικά σε τρομάζει λίγο με την πληθωρικότητα της στο δέσιμο, αλλά μόλις τη γευτείς συνειδητοποιείς αμέσως πως ακριβώς ορίζεται η μαγειρική λεπτότητα και η φινέτσα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τα όμορφα μπαρμπούνια, όμορφα τρώγονται. Φιλέτο μπαρμπούνι σε κρούστα ψωμιού με ελιά, πουρές καρότο με κύμινο, φινόκιο γιαχνί, σος από το ψάρι. Ένα εξαιρετικά φινετσάτο πιάτο στο αέρινο καλοκαιρινό μενού του @dimitriadisdimitrios για τον ωραιότερο κήπο της Κηφισιάς στο @artisanal_restaurant #madamefigaro #madamefigarogr #tidbitsblog #tidbits #tidbitsandspirits #newmenu #kifisia #clearlynotonadiet #fish #summer2020 #kounellylife

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Στα κυρίως εξαιρετικά insta-worthy όσο και εξαιρετικό γευστικά το Φιλέτο Μπαρμπούνι σε κρούστα από ψωμί και ελιά, με μία γευστική κρέμα καρότο-κύμινο και ένα εξαιρετικό φινόκιο γιαχνί.

 

 

 

 

 

Artisanal

Για τους αμετανόητους κρεατοφάγους (ναι ναι για εμένα μιλώ!) η Ταλιάτα Αρνί Γιουβέτσι είναι ξεκάθαρη επιλογή, αφού ο Δημητριάδης το αγαπούσε το αρνί even before it was cool και πάντα έβρισε τρόπο να το εντάξει στα μενού του, με αποτέλεσμα πια να το έχει τελειοποιήσει με διαφορά. Τρυφερό και ζουμερό, με τομάτα, ρίγανη και λιαστή τομάτα, μαγειρεμένο στην εντέλεια και μελωμένο το κριθαράκι, αυτό το πιάτο λάμπει δια της απλότητας και της βαθιάς του νοστιμιάς. 

Artisanal

Στα γλυκά ύμνους έχει αποσπάσει η Artisanal Σουμάδα με namelaka σουμάδας, βερίκοκο, καραμελωμένο crumble λεμόνι, μπισκότο λεμόνι και παγωτό βανίλια, όμως εμένα με ξέρεις και η σοκολάτα πάντα προηγείται, οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη παρήγγειλα τη μαγική Σεράνο με κρεμέ σοκολάτας, πραλίνα από κακάο, τραγανό και φινετσάκο dacquoise σοκολάτας, ζουμερά κεράσια και σορμπέ κεράσι και καθόλου δεν μετάνιωσα την επιλογή μου, καθώς ήταν εξαιρετικό και αποτέλεσε το τέλειο κλείσιμο στην υπέροχη βραδιά μου στον κήπο. 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>