top article

Όπως ακριβώς σου είχα υποσχεθεί, όταν δημοσίευσα την ανακοίνωση για το opening του Thama by Dimitris Katrivesis στην Τήνο πριν μερικές εβδομάδες, τώρα σου έχω την πλήρη και επιτόπια γευστική ανταπόκριση, καθώς βρέθηκα στο νησί και μάλιστα πολύ νωρίτερα από ότι είχα υπολογίσει. Είναι αλήθεια πως ειδικά φέτος, μετά την πρωτόγνωρη για όλους μας πρώτη εμπειρία της πανδημίας, το καλοκαίρι μοιάζει πιο αναγκαίο από ποτέ, σαν να το περιμέναμε ολόκληρη τη ζωή μας αυτό ακριβώς το καλοκαίρι. Γι’ αυτό για εμένα τουλάχιστον είναι ακόμη πιο σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν κάτι να πουν, όπως ο Δημήτρης Κατριβέσης και το αδιαμφισβήτητο δημιουργικό του ταλέντο, να τολμάνε και να το λένε, να φτιάχνουν χώρους και να δίνουν λόγους σε όλους εμάς να τους αγαπάμε σαν να ήταν το στέκι μας, το αγαπημένο καλοκαιρινό μας μαγαζί στο οποίο με κάποιο τρόπο ξαναγυρίσαμε και αυτό το καλοκαίρι. Αυτό ακριβώς μου έβγαλε προσωπικά το ολοκαίνουριο Thama του Δημήτρη με τη μαγική θέα στη θάλασσα και το άκρως cosmopolitan summer mood, πως είναι ένα μαγαζί στο οποίο ξαναγύρισα μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και βρήκα χαμόγελα και ασφάλεια και σιγουριά. Ξέρω πως είναι λίγο συναισθηματικό αυτό που γράφω και δεν σε έχω συνηθίσει, όμως επειδή η Τήνος είναι η δεύτερη πατρίδα μου και τη λατρεύω, δεν μπορώ παρά να νιώθω απίστευτη χαρά όταν βλέπω να ανοίγουν εκεί όλο και περισσότερα νέα και αξιόλογα μαγαζιά και να δημιουργούν μία εστιατορική και bar σκηνή εφάμιλλη του επιπέδου των πρώτων υλών και της ποιότητας του νησιού αυτού, που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρισκόταν "εκτός του χάρτη" για όλο το εκλεκτικό κοινό που σήμερα πια το λατρεύει όπως του αξίζει. 

#Tidbits *: Φύγαμε για Τήνο

Και αφού συγχωρήσεις το μικρό συναισθηματισμό μου, να περάσουμε στο προκείμενο. Ο Δημήτρης Κατριβέσης λοιπόν, γνωστός για τον ανατρεπτικό του χαρακτήρα και την αποφασιστική του διάθεση, δεν πτοήθηκε από τις Κασσάνδρες της πανδημίας και άνοιξε ένα υπέροχο μαγαζί, το δικό του Thama (άλλωστε όλοι χρειαζόμαστε ένα, όπως θα βρεις γραμμένο με νέον γράμματα πάνω στον τοίχο δίπλα στην ορθάνοικτη κουζίνα) στον παραλιακό δρόμο Κιονίων – Σταυρού, πολύ κοντά στο λιμάνι. Το χαμόγελο που βρήκα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, όταν έφτασα εκεί αργά ένα βράδυ Παρασκευής, μου λέει ξεκάθαρα πως η επιλογή του δικαιώθηκε και το φαγητό που δοκίμασα εκεί μου είπε ακόμη πιο ξεκάθαρα πως η επιλογή του θα δικαιωθεί συγκλονιστικά τους επόμενους μήνες, γιατί δεν παίζει να πας στην Τήνο και να μην περάσεις από το Thama, εσύ θα χάσεις! 

thama

Τα πιάτα που θα δοκιμάσεις με φόντο τη θάλασσα από τη μία και την ανοικτή κουζίνα που προείπα από την άλλη είναι ένα έξυπνο συνονθύλευμα παράδοσης και καινοτομίας (tradinnovation μου το είπαν και πολύ ταιριαστό μου φάνηκε το όνομα), τοπικά υλικά δουλεμένα άλλοτε με την απλότητα που χρειάζεται για να αναδειχθεί στο έπακρο η γεύση τους και άλλοτε με τις εξελιγμένες τεχνικές που ο Δημήτρης ξέρει να χρησιμοποιεί ως άλλη, δική του, μαγεία. Ανοικτές φωτιές και Josper αγκαλιάζουν το ολόφρεσκο ψάρι και τα θαλασσινά, προζύμι και συμπάθεια βρίσκεται πάντα στο μενού στο εξαιρετικό ψωμί και τις ανοικτές πίτες και πιάτα ημέρας έρχονται για να ολοκληρώσουν τις επιλογές με ότι πιο φρέσκο είχε η ντόπια αγορά και ότι πιο φαεινό πέρασε από το κεφάλι του σεφ όταν τα είδε, τα άγγιξε, τα μύρισε. Η πολύ σοβαρή κάβα, εμπλουτισμένη με ετικέτες από την προσωπική συλλογή του σεφ, δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει κάθε discerning drinker. 

thama

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως δοκιμάσαμε σχεδόν όλο το μενού – εντάξει ίσως και όλο!- και με δυσκολία ξεχώρισα κάποια συγκεκριμένα για να σου παρουσιάσω, καθώς ειλικρινά θα μπορούσα να σου πω κάτι καλό για όλα. Θα ξεκινήσω λοιπόν ίσως από το πιο απλό πιάτο που μπορείς να φανταστείς, όμως τόσο μαγικό μέσα στην απλότητά του, που ακόμη έχω τη σπιρτάδα του στο στόμα μου: τοπικό τυράκι καρίκι (το τηνιακό stilton!) με μία μαρμελάδα chilli – σαγκουίνι. Ε λοιπόν έχω φάει καρίκι 500 φορές στη ζωή μου και μου αρέσει πολύ, αλλά αυτή η σπιρτάδα που του έδινε η μαρμελάδα, το έκανε άλλο πράγμα. Μαζί με το ψητό ψωμί ήταν ένα μικρό θαύμα. 

thama

Παραμένοντας στο ίδιο κλίμα της απλότητας, θα σου πω για τις ντόπιες αγκινάρες που πέρασαν από τον Josper και βγήκαν για να περιχυθούν ελαφρά με ένα ξύδι από σύκο και να γίνουν ένα ορεκτικό που δεν θα χορταίνεις να γεύεσαι.

thama

Θα ανεβάσω λίγο το βαθμό πολυπλοκότητας και θα σου πω για το μαγικό Ταραμά με λεμόνι, αυγοτάραχο σε σκόνη, yuzu και δίπλα αγγουράκι πίκλα, που αν το συνόδευες με το ζεστό ψωμί σου ξύπναγε κάποιες γευστικές μνήμες που ίσως και εσύ ο ίδιος να μην ήξερες ότι είχες. Φυσικά από μενού του Κατριβέση δεν θα μπορούσε να λείπει ένα signature ceviche. Στην προκειμένη περίπτωση το ψάρι ημέρας ήταν σφυρίδα ομιλούσα, αρωματισμένη με μάνγκο, αβοκάντο, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι και αυγά χελιδονόψαρου, γεμάτη φρεσκάδα, αρώματα και βαθιά νοστιμιά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κροκέτες καλαμάρι με μελάνι σουπιάς, παναρισμένες σε πάνκο, μαύρο σκόρδο στο μενού του ολοκαίνουριου @thama_tinos ,τέκνο του γνωστού για το εξαιρετικό ταλέντο και την παντελή έλλειψη δημιουργικού εφησυχασμού , σεφ @dimitriskatrivesis ! Μία εξαιρετικά φρέσκια και με ουσιαστική άποψη νέα άφιξη στο αγαπημένο κυκλαδονήσι της Τήνου, που δεν πρέπει να χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις, τόσο για τις δημιουργίες του σεφ όσο και για το uber-cool summer vibe του. Καλή αρχή Δημήτρη! #madamefigaro #madamefigarogr #tidbitsblog #tidbits #tidbitsandspirits #newentry #cyclades #tinosisland #summer2020

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Η ίδια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας, αλλά στην πιο πληθωρική γευστικά εκδοχή της, συνόδευε και την εξαιρετική σαλάτα παντζάρι με κηρήθρα, κατσικίσιο τυρί και σύκο. Και να σου πω, πως γενικά εμένα δεν μου αρέσουν τα παντζάρια, αλλά εδώ το έφαγα όλο μου το πιάτο. Το εικονιζόμενο ανωτέρω είναι οι κροκέτες καλαμάρι με μαύρη σουπιά, παναρισμένες σε πάνκο και συνοδευόμενες από μαύρο σκόρδο. Ένα πιάτο άκρως καλοκαιρινό, άκρως νησιωτικό, άκρως ενδιαφέρον και ιδιαιτέρως νόστιμο. 

thama

Αριστοτεχνικά ψημένο στον Josper το ολόφρεσκο χταπόδι με τις baby πατάτες του νησιού και μία σος από κόλιανδρο, ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο από δίπλα έκλεινε μέσα του όλο το καλοκαίρι και τις βόλτες που ονειρευόμαστε στις Κυκλάδες. Αν το πετύχεις ως πιάτο ημέρας, μην χάσεις την ευκαιρία να το δοκιμάσεις. 

thama

Κλείνοντας θα μιλήσω για το ψημένο cheesecake-όνειρο με μαρμελάδα chilli-βερίκοκο με τη γεμάτη γεύση και την πληθωρική υφή, που σίγουρα θα χρειαστούν δύο στο τραπέζι για να αποφευχθούν οι φιλικές αψιμαχίες. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Το ηλιοβασίλεμα στις Κυκλάδες είναι ο ορισμός της μαγείας. #cyclades #sunset #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsandspirits #tinos #poollife #magichour #presstrip #summer2020 #visitgreece #visittinos #sky #seaview #newhotel

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on


Κάπου εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως εξίσου σημαντικό για το νησί είναι και το opening υψηλού επιπέδου νέων ξενοδοχείων, που χωρίς υπερβολές και κραυγαλέες φιοριτούρες, προσφέρουν high-standard υπηρεσίες φιλοξενία με το υπέροχο design, τη Cycladic minimal αύρα, την προσεγμένη υποδομή και την εμμονή στη λεπτομέρεια. Ακριβώς σε αυτήν την περιγραφή ταιριάζει το υπέροχο Infinity View Tinos που μόλις άνοιξε στο νησί και η ονομασία του πραγματικά δίνει άλλη αξία στη σχέση σημαίνοντος και σημαινομένου. 

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>