top article

Το The Royal Monkey εμφανίστηκε στην εστιατορική και bar σκηνή της Κηφισιάς λίγο πριν την εκπνοή του 2020 και, λόγω της γνωστής κατάστασης του lockdown, δεν πρόλαβε να μακροημερεύσει και να ξεδιπλώσει τα πολλά και όμορφα ταλέντα του, πριν κλείσει αναγκαστικά τις πόρτες του μαζί με όλα τα άλλα εστιατόρια και μπαρ της χώρας. Τώρα λοιπόν, ο Βασιλιάς Πίθηκος, όχι μόνο επανέρχεται δυναμικά, αλλά εμπιστεύεται το τιμόνι της κουζίνας στον εξαιρετικά ικανό σεφ Γιάννη Λιόκα. Ο Γιάννης, στου οποίου το πρόσωπο και τις μαγειρικές ικανότητες έχω πλειστάκις εκφράσει τη βαθιά μου εκτίμηση, καθώς κατορθώνει πάντα να είναι βαθιά "νόστιμος" σε όποιο είδος κουζίνας και εάν έχει υπηρετήσει, χαρίζει στο The Royal Monkey αυτό ακριβώς που του ταιριάζει: ένα μενού αρκετά διεθνές με σαφείς ασιατικές επιρροές, με ουσιαστική νοστιμιά, έξυπνα twists, sophisticated-casual αύρα και αρκετά "to share" διάθεση, ότι δηλαδή ακριβώς θέλεις να δοκιμάσεις σε ένα εξωτικό και ταξιδιάρικο resto-bar αυτήν την εποχή. Εδώ ακριβώς να σημειώσω πως οι τιμές είναι τρελά προσγειωμένες και εναρμονισμένες με τη δύσκολη για την οικονομία εποχή που διανύουμε, καθιστώντας το The Royal Monkey μία ξεκάθαρα value for money επιλογή στα Βόρεια Προάστια. 

#Tidbits *: Ο Γιάννης Λιόκας στο The Royal Monkey

Επειδή δεν είχα πάει στο The Royal Monkey όταν άνοιξε, δηλαδή το χειμώνα, και το είδα κατευθείαν τώρα με το μικρό καταπράσινο του "αίθριο" ανοικτό, τις τζαμαρίες διάπλατες και το εξωτερικό του μπαρ σε άκρως summer mood, πρέπει να ομολογήσω πως μου έβγαλε τόσο καλοκαίρι αυτό το μαγαζί και τόσο εξωτικό vibe, που μου έφτιαξε κατευθείαν τη διάθεση. Εκεί σε αυτό το al fresco bar θέλω να απολαμβάνω κάθε μέρα αν γίνεται τo θεσπέσιο γλυκόξινο και τροπικό cocktail στο ρετρό ποτήρι φοίνικα με την ομπρελίτσα και τα πλαστικά μαϊμουδάκια από την ταξιδιάρικη cocktail-list του Αναστάση Τσάμη και στον καταπράσινο κρυμμένο "κήπο" με την ανοικτή οροφή θέλω να έρχομαι και να ξαναέρχομαι για τα απίστευτα τέλεια fish & chips του Γιάννη Λιόκα. Γενικά το The Royal Monkey μυρίζει καλοκαίρι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Me & my monkey! Brand new menu by the ultra-talented @yiannisliokas at the ultra-exotic @the_royal_monkey στην Κηφισιά! Let the summer begin... #newmenu #madamefigaro #madamefigarogr #tidbitsblog #tidbits #tidbitsandspirits #exoticmood #summer2020 #letthesummerbegin

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Ας περάσουμε όμως στο προκείμενο, που στην περίπτωση του συγκεκριμένου blog είναι φυσικά το φαγητό. Η κάρτα του Γιάννη Λιόκα είναι τόσο όσο χρειάζεται εκτενής, ώστε να έχει προτάσεις ικανές να ανταποκριθούν στις περισσότερες γευστικές παλέτες, αλλά χωρίς να χάνει τη μπάλα και να φλυαρεί, παραθέτοντας πιο πολλά πιάτα από όσα στην πραγματικότητα χρειάζονται. Το μενού αριθμεί περί τα 10 πρώτα, μαζί και οι σαλάτες, 6 κυρίως, 3 ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα bao και φυσικά sides και λαχταριστά desserts. Η λογική είναι east meets west, με την παρουσία του Asian στοιχείου ξεκάθαρη αλλά όχι καταλυτική. 

The royal monkey

Το tuna ceviche με τη spicy κρέμα αβοκάντο, το αγγούρι και το yuzukosho, το οποίο δεν πρόλαβα να δοκιμάσω γιατί πήγα λίιιγο αργοπορημένη, μου είπαν οι συνάδελφοι των οποίων εμπιστεύομαι πολύ τη γνώμη και άρα τη μεταφέρω πως ήταν δροσερό και ευχάριστο. Που είναι ακριβώς ο χαρακτηρισμός που θα έδινα και στα Βιετναμέζικα summer rolls γαρίδας, τα οποία και δοκίμασα η ίδια και επαινώ ιδιαιτέρως. Ήταν ολόφρεσκα και ευγενικά, κομψά και γευστικά χαριτωμένα. Με φαντάστηκα να τα απολαμβάνω στο μπαρ συνοδεία ενός πολύχρωμου cocktail και πολύ μου άρεσε η εικόνα!

The royal monkey

Τα chicken skewers με μαρινάδα yakitori ήταν πολύ γευστικά και ζουμερά ψημένα και επίσης αποτελούν εξαιρετική πρόταση και σε ορεκτικό και σε bar-food. 

The royal monkey

Και τώρα θα ήθελα να σου απαγγείλω μία "ωδή" για ένα ψητό μαρούλι, όχι μη γελάς, μιλάω πολύ σοβαρά! Ο λόγος για την Baby Lettuce Grilled Salad, όπως θα την βρεις στον κατάλογο, που αποτελείται από μαρούλι περασμένο από σχάρα, καπνιστό μπέικον, κάπαρη, πίκλες μουστάρδας, παρμεζάνα και βινεγκρέτ αντζούγιας. Μία αρκετά – έως πολύ- τραβηγμένη εκδοχή της Caesar’s θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά δεν θα μείνω στις ταμπέλες και τις γευστικές συγγένειες. Θα μείνω στο ότι αυτό το τόσο απλό και προσγειωμένο πιάτο είναι πεντανόστιμο, έχει όλη τη φρεσκάδα της σαλάτας και όλη την βαθιά γεύση ενός ζεστού ορεκτικού, τρώγεται μέχρι την τελευταία μπουκιά και θα ήθελα να το απολαμβάνω κάθε μέρα, γιατί είναι όσο πρέπει διαφορετικό και όσο πρέπει γνώριμο.

The royal monkey

Και μίλησα για το μαρούλι για να περάσω και στο άλλο πιάτο που λάτρεψα στο νέο μενού του Γιάννη Λιόκα και επίσης θα επιστρέψω μόνο γι’ αυτό στο εξωτικό περιβάλλον του The Royal Monkey. Πρόκειται για το Fish & Chips, μακράν το καλύτερο που θα βρεις στην Αθήνα, και αφορά σε τραγανές μπουκιές φρέσκου μπακαλιάρου σε κουρκούτι που συνοδεύεται από σπιτικές τηγανητές πατατούλες και μία θεϊκά κομψή σος aioli με ταραμά και bonito. Η φωτογραφία αδικεί κατάφωρα αυτό το υπέροχα λαχταριστό πιάτο, αλλά δείξε επιείκεια, δεν με βοήθησε καθόλου ο φωτισμός το ομολογώ.

The royal monkey

Εν συνεχεία έχουμε τα bao σε τρεις εκδοχές: χοιρινό, κοτόπουλο και αρνί. Για εμένα ξεκάθαρος νικητής είναι το ξεψαχνισμένο αρνάκι μαγειρεμένο σε miso, με πίκλα αγγούρι, γιαούρτι με confit σκόρδο και yuzu kosho, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και το bao με pulled pork δεν ήταν επίσης πολύ καλό. Κοτόπουλο δεν δοκίμασα, οπότε δεν έχω και άποψη. 

The royal monkey

Από τα κυρίως ξεχώρισα το beef brisket, με Black Angus τόσο σιγομαγειρεμένο που έλιωνε στο στόμα, με παρούσα την καπνιστή νότα της μαρινάδας του, ένα πεντανόστιμο αγγούρι σχάρας και μία βελούδινη σος βουτύρου με yuzu, την οποία θα έβλεπα και με ακόμη πιο πληθωρική παρουσία. Και πάλι η φωτογραφία δεν βοηθάει (αυτά έχουν τα live που έλεγε κάποτε και η Ρούλα, εάν η ηλικία σου δεν σου επιτρέπει να τη θυμάσαι, να ξέρεις δεν σε συμπαθώ πολύ!), αλλά το πιάτο ήταν πολύ καλό. 

The royal monkey

Στα γλυκά δοκίμασα και συνιστώ ανεπιφύλακτα το μιλφέιγ σοκολάτας με μείξη διαφορετικών τύπων και μορφών σοκολάτας και τραγανή σφολιάτα, το οποίο δεν ήταν καθόλου βαρύ, όπως περίμενα αρχικά, το αντίθετο θα έλεγα κιόλας. Ένα κομψό, αέρινο και πολύ γευστικό γλυκό, που αξίζει να κλείσει το δείπνο σου. Πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε δε και το γλυκό bao με καραμελωμένο γάλα, παγωτό μπανάνα και σιρόπι σφενδάμου, αλλά δεν το δοκίμασα, οπότε δεν έχω και προσωπική άποψη. 


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>