top article

Δεν υπάρχει αμφιβολία, η Ελλάδα το καλοκαίρι είναι το ομορφότερο μέρος στον κόσμο, αρκεί να βρίσκεσαι στην παραλία. Εκείνες οι μαγικές καλοκαιρινές βραδιές, την ώρα που ο ήλιος αρχίζει να δύει και να παραδίδει τη σκυτάλη στο φεγγαράκι, και ένα σχεδόν ανεπαίσθητο θαλασσινό αεράκι σε χαϊδεύει γλυκά την ώρα που η άμμος αρχίζει να δροσίζει και εσύ θάβεις τα πόδια σου μέσα της. Ναι αυτή είναι μία εικόνα που θέλεις να κρατήσεις στην καρδιά σου για να σε βγάλει όλο το χειμώνα. Αν σε αυτήν την εικόνα τώρα προσθέσεις φανταστικά cocktails, εξαιρετικό φαγητό (με την υπογραφή του εξαιρετικού Γιάννη Μαρκαδάκη σε εκτέλεση του ικανότατου Πέτρου Κεφάλα)  και την κοσμοπολίτικη αύρα (και μαγική θέα) της εμβληματικής Astir Beach, μόλις δημιούργησες μία βραδιά στο 40forty. 

#Tidbits *: Dinner On the Beach

Πολύ πρόσφατα βρέθηκα σε ένα από τα στιβαρά ξύλινα τραπέζια του 40forty, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο και σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να κανονίσεις να κάνεις ακριβώς το ίδιο με την πρώτη ευκαιρία. Η αλήθεια είναι πως για εμένα που κατοικώ στα βόρεια όλη μου τη ζωή, τα νότια προάστια πάντα έχουν λίγο χαρακτήρα "εκδρομής" στο μυαλό μου. Αυτό που βρίσκεσαι εκεί δίπλα στη θάλασσα και χαζεύεις γύρω σου και τα απορροφάς όλα σε νοητές φωτογραφίες και σκέφτεσαι "μα τι όμορφα που είναι εδώ και πόσο τυχεροί αυτοί που το βλέπουν κάθε μέρα", όμως πρόσφατα παρατήρησα πως τα ξεχωριστά τοπία-σκηνικά των νοτίων προαστίων, όπως επί παραδείγματι η παραλία του Astir, έχουν την ίδια απήχηση και σε αυτούς που τα βλέπουν κάθε μέρα. Κι εδώ που τα λέμε, όσες φορές και να δεις ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα, δεν γίνεται να το συνηθίσεις τόσο που να μην σου κάνει πια εντύπωση. Πραγματικά δεν γίνεται. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Έλα παιδιά μην το πολυσυζητάμε, εγώ θα μείνω εδώ! @40forty_official @lefi8 #afteroffice #sunset #athenianriviera #astirbeach #dinnerwithfriends #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #tidbitsandspirits #kounellylife #summer2019 #nofilter #visitgreece

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Η βραδιά μας λοιπόν ξεκίνησε αρκετά νωρίς με εμένα να έχω φτάσει νωρίτερα από όλους και να απολαμβάνω τη θέα του μαγικού ηλιοβασιλέματος παρέα με τη λίστα των cocktails. Καθόλου δεν παραπονέθηκα να στο πω, γιατί και τα cocktails ήταν εξαιρετικά και ήταν πολύ όμορφα να βλέπεις τις κομψές οικογένειες, τα χαριτωμένα ζευγάρια και τις χαρούμενες παρέες να μαζεύουν σιγά σιγά τα πράγματά τους από τις ξαπλώστρες και τις μαξιλάρες και είτε να κατευθύνονται προς την έξοδο είτε να παίρνουν και αυτοί θέση στα λιτά στρωμένα τραπέζια του 40forty δίπλα μου. Αυτοί που αποχωρούσαν με τα ωραία τους μαυρίσματα και τη χαλαρή τους διάθεση, γρήγορα αντικαταστάθηκαν από άλλους που έρχονταν απέξω με σκοπό ένα χαλαρό dinner on the beach. 

 

40forty

Ρεμβάζοντας λοιπόν δοκίμασα ένα καλοφτιαγμένο και όμορφα όξινο Green Mile με βότκα, πράσινο σταφύλι, lime και μέλι, το οποίο σύντομα (γιατί ήταν και πολύ δροσερό και απολαυστικό) έδωσε τη θέση του σε ένα εκπληκτικό Sunset -απολύτως ταιριαστό με την ώρα σε όνομα και γεύση- με mezcal, lime, σιρόπι αγαύης, πουρέ ανανά και σιρόπι χαλαπένιο (βλ. φωτό ακριβώς από πάνω). Στη διάρκεια του δείπνου δοκίμασα και μία European Paloma, την οποία και θα τιμήσω μετά βεβαιότητος και σε επόμενη επίσκεψή μου. Κάπου εδώ να πω πως το δείπνο σου συνοδεύεται από τις οινικές επιλογές της γλυκύτατης και πολύ καταρτισμένης sommelier Μαρίνας Δαμδηδοπουλου, που αναλύει πολύ όμορφα τις ετικέτες και τα χαρακτηριστικά τους, χωρίς να κουράζει. 

forty

Το μενού χωρίζεται στα δύο. Υπάρχει το all day menu με προτάσεις για πρωινό και lunch, φυσικά και σούσι, που σερβίρεται είτε στο χώρο του εστιατορίου είτε στις ξαπλώστρες. Και υπάρχει και το dinner menu, το οποίο ξεκινά όταν πια το κοσμοπολίτικο all day bar & restaurant μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα ατμοσφαιρικό bar restaurant on the beach. Τα δύο μενού έχουν και αρκετά κοινά πιάτα, με το all day να κινείται φυσικά σε πιο comfort ρυθμούς και το βραδινό να γίνεται πιο sophisticated, πάντα όμως με την όμορφα comfort διάσταση που ο Γιάννης Μαρκαδάκης ενσωματώνει με διακριτικότητα σε όλα του τα πιάτα. 

40forty

Το δείπνο μας ξεκίνησε με μία εντυπωσιακή πιατέλα με στρείδια Γαλλίας σερβιρισμένα με side πίκλα από κρεμμύδι και αρωματικό βούτυρο με φρυγανισμένα μπριος. Η γευστική διαδοχή από το όξινο στρείδι στο βουτυρένιο ψωμάκι ήταν απλά μαγική. Συνεχίσαμε φυσικά στο ίδιο στυλ με επιλογές από το raw bar του μενού με ένα πολύ καλό και όσο ακριβώς spicy χρειάζεται Tuna Tataki πάνω σε κρέμα yogurt-wasabi και πασπαλισμένο με πιπεριά χαλαπένιο. 

40forty

Σειρά είχε ένα Σκουμπρί σε δύο εκδοχές, ψιλοκομμένο ταρτάρ και φιλέτο καψαλισμένο σε coconut oil, με γιαούρτι, νεροκάρδαμο και γαλάκτωμα από άνηθο, το οποίο ήταν επίσης πολύ καλό αλλά έχανε στα σημεία από το εκπληκτικό Μαγιάτικο Sashimi που ήρθε παράλληλα και αποτέλεσε ένα από τα πιο μαγικά πιάτα της βραδιάς. Φωτογραφικά δεν το πέτυχα και πολύ καλά, γι’ αυτό δεν σου έχω την αντίστοιχη φωτογραφία, αλλά σε γεύση ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Αυτό που δεν θέλεις να τελειώσει και προσπαθείς να πάρεις και τη μπουκιά του δίπλα. Τέλειο σε οξύτητες, μαγικό σε φρεσκάδα, με την yuzu truffle soy sauce να το απογειώνει γευστικά. 

40forty

Στην ίδια ακριβώς κατηγορία "ύμνου" εντάσσω και το Spicy Lump Crab & Mango Tartare. Πληθωρικό ταρταρ από καβούρι, μάνγκο, κόλιανδρος, λάδι τρούφας, φιστίκια και yuzu μπλέκονταν σε ένα παραμυθένιο παιχνίδι με τις γεύσεις και τις υφές να εναλλάσσονται σε ταχύτατους ρυθμούς, όλα στο πλαίσιο κάθε μαγικής μπουκιάς. Ένα κοκτέιλ και αυτό το πιάτο να είχα μόνο σε αυτό το περιβάλλον και δεν ήθελα τίποτα άλλο για να είμαι γευστικά πλήρης και ευτυχής. 

40forty

Και μετά από ένα τόσο έντονο και μυστηρίως πληθωρικό γευστικά πιάτο, χρειάζεσαι κάτι για να κατεβάσεις τους τόνους και να περάσεις στη συνέχεια. Σε αυτόν ακριβώς το ρόλο ήρθαν πολύ ταιριαστά μία Bufala Caprese σαλάτα με βουβαλίσια μοτσαρέλα, τομάτο, αβοκάντο, ελάχιστο τζίντζερ, πέρλες πέστο και σος καρύδας. Ευχάριστο, δροσερό και ανάλαφρο πιάτο, ιδανικό για όμορφες καλοκαιρινές βραδιές. Όπως ακριβώς και η Σαλάτα Κολοκύθι με Βολάκι Σύρου, λεπτές φέτες ροδάκινο, αμύγδαλα και μία δροσερά αρωματική σος από άνηθο, μέντα και δυόσμο. 

40forty

Το Wagyu Beef Tartare Tostada εύκολα μαρτυρούσε την κορυφαία ποιότητα του κρέατος και το mango -chilli dressing του έδινε ένα έξυπνο twist. 

forty

Τα Scallops-Uni Butter με σος αχινού και σχοινόπρασο ήταν μακράν το πιο instagramable πιάτο της βραδιάς και η όμορφα βουτυρένια γεύση και η τέλεια υφή τους ήταν εφάμιλλη της εικόνας τους. 

40forty

Μετά πια ήρθε η ώρα για το "βαρύ πυροβολικό" απευθείας από το Beef Lab, όπου ο Μαρκαδάκης δίνει μεγάλη σημασία και προσοχή και με σπουδή επιλέγει τις κοπές και τις ράτσες, ώστε το αποτέλεσμα να μπορεί να ικανοποιήσει απαιτητικούς γνώστες και εκπαιδευμένες κρεατοφαγικές παλέτες. Το IPA Short Rib GF, δηλαδή ένας σιδηρόδρομος Αμερικής σε μπύρα πάνω σε κορεάτικο αλμυρό pancake ήταν ένα πολύ σοβαρό και στιβαρό πιάτο για ανθρώπους που εκτιμούν και τιμούν την εμπνευσμένη κρεατοφαγία. Αλλά αυτό που έκλεψε τη δική μου καρδιά και με βεβαιότητα θα το απολαύσω ξανά με την ίδια χαρά ήταν το NY Striploin, μαγικό μέσα στην απλότητά του, τρυφερό όσο δεν έχω δοκιμάσει ξανά και βαθιά, αληθινά και ουσιαστικά νόστιμο. Ψητό καλαμπόκι, πατάτες ψητές σε λίπος πάπιας, κινέζικο λάχανο και μελιτζάνα ραϊτα είναι οι τέσσερις επιλογές σε sides, ενώ μαζί με το κρέας έρχονται και τρεις διαφορετικές χειροποίητες σος καθώς και τρεις επιλογές σε αλάτι. 

40forty

Και επειδή ένας γλυκός επίλογος χρειάζεται ακόμη και μετά το πλούσιο γεύμα και επειδή ως γνωστόν εμείς είμαστε #clearlynotonadiet τύποι, δοκιμάσαμε και τη Namelaka σοκολάτας πάνω σε τραγανή γκοφρέτα πραλίνας με σορμπέ μάνγκο. Να την πάρεις οπωσδήποτε! Και την κομψότατη Lemon Tart με την τέλεια μαρέγκα να σκάει στο στόμα και να γλυκαίνει τόσο όσο θέλεις ακριβώς μετά τη μαρμελάδα lime που έχεις ήδη καταλάβει να μπαίνει στο παιχνίδι. 


Info: 40forty Απόλλωνος 40, Astir Beach, Βουλιαγμένη 
210 8961261, 693 6365009,  www.40forty.gr

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>