top article

Ομολογώ πως μου πήρε 3 χρόνια να βρεθώ στην όμορφα ατμοσφαιρική σάλα του Simul στο Κολωνάκι, καθώς όσες φορές κανόνιζα μία επίσκεψη εκεί πάντα κάτι τύχαινε. Η επίσκεψή μου έγινε επιτέλους πριν λίγες ημέρες και με πάσα ειλικρίνεια πρέπει να πω πως από δω και πέρα θα πηγαίνω συχνότερα.

Έχει κάτι πολύ ειλικρινές αυτό το εστιατόριο και ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Νίκος Θωμάς, βλέπεις μία πραγματική αγάπη για το φαγητό, για την πρώτη ύλη, για τη αληθινή δημιουργικότητα, για τη φιλοξενία. Ωραία πιάτα, άψογο πραγματικά σέρβις, κομψά ζεστή ατμόσφαιρα και μία αίσθηση πως όλα τα παιδιά που δουλεύουν εκεί, από τον ίδιο το Νίκο Θωμά μέχρι τον τελευταίο σε ιεραρχία σερβιτόρο το διασκεδάζουν, περνάνε καλά και θέλουν να βρίσκονται ακριβώς εκεί που είναι.

Η ίδια θετική διάθεση και ενέργεια συναντάται και στο κοινό του εστιατορίου, τουλάχιστον το κοινό που είδα εγώ μία Δευτέρα βράδυ (που να θυμίσω πως παραδοσιακά είναι μία "κακή" μέρα για τα εστιατόρια), ένα cool ζευγάρι 30something Γάλλων με την όμορφη νηπιακής ηλικίας κορούλα τους, δύο μεγαλύτερα σε ηλικία κομψά και καλοντυμένα ζευγάρια Ελλήνων, δύο businessmen σε επαγγελματικό δείπνο και μία παρέα νεαρών Ασιατών συνέθεταν την "παρέα" της μπροστινής σάλας του εστιατορίου, όπου βρισκόμουν και εγώ.

Το motto του Simul είναι Gastronomy In Situ, δηλαδή μαγειρική δημιουργία με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες ανά ημέρα ή ανά εποχή. Η εποχικότητα και το "τι θα βρω σήμερα στην αγορά" παίζει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, αφού τίποτα δεν μπαίνει κατάψυξη, όλα γίνονται χειροποίητα και στην κουζίνα, ανάλογα με την εκάστοτε "πραμάτεια" των προμηθευτών. Αλλά ας περάσουμε στο κυρίως θέμα μας, τα πιάτα. 

#Tidbits *: Γαστρονομία In Situ

Υπάρχουν δύο δυνατότητες εδώ: ένα menu degustation 7 πιάτων και ένα a la carte menu. Αυτό που μου προκάλεσε απευθείας εντύπωση είναι πως το degustation menu δεν απαρτίζεται από πιάτα του a la carte, κάτι που το λες και ιδιαιτέρως τολμηρό, αν σκεφτείς πόσο πιο εύκολη θα έκανε τη ζωή του ο Νίκος Θωμάς, αν είχε κοινά πιάτα στο set και το a la carte. "Μου αρέσει να μαγειρεύω", μου είπε με αφοπλιστική απλότητα όταν τον ρώτησα, "Μπορεί να ήταν πιο εύκολο, αλλά θα ήταν λιγότερο ενδιαφέρον". Εμείς φυσικά δοκιμάσαμε πιάτα και από τα δύο μενού, γιατί μας έχεις μάθει πια, δεν είμαστε και πολύ λιτοδίαιτοι, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας τώρα!

simul

Φυσικά και θα σου πω για το υπέροχο ψωμί που φτιάχνουν καθημερινά στην κουζίνα και απαρτίζεται από 4 επιλογές σε ένα όμορφο καλαθάκι (φοκάτσια, χαρουπόψωμο, κουλούρι θεσσαλονίκης και προζύμι) και συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερο άλειμμα παγωμένου αγουρέλαιου (κάτι μεταξύ σορμπέ και κρέμας) και ένα μαλακό spread κατσικίσιου τυριού infused με αρωματική μαστίχα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Γυαλιστερες, κολιανδρος, τσιλι και λάιμ στο νεο μενου του @simul_restaurant by @nick.d.thomas #madamefigaro #madamefigarogr #tidbits #tidbitsblog #clearlynotonadiet #kounellylife #instafood

A post shared by Nelly Kalamara (@kounelly) on

Οι Γυαλιστερές μαριναρισμένες σε λάδι κόλιανδρου, lime και chilli, αναμειγνύονται με μία κρέμα σκόρδου και μαϊντανού, τσιπς τομάτας και σαλικόρνια και το αποτέλεσμα είναι μαγικές οξύτητες, που σε κάνουν να θέλεις να μαζέψεις με το κουταλάκι ακόμη και την τελευταία σταγόνα στο μπολ για να μην πάει χαμένη. 

Simul

Το Ταρτάρ Αρνί είναι στην ουσία μία ωμή εκδοχή του αγαπημένου όλων μας κεμπάπ. Ο σεφ χρησιμοποιεί όλα τα μπαχαρικά που συναντάς σε ένα κλασσικό κεμπάπ και συνοδεύει το όμορφα αρωματισμένο και πολύ καθαρό κρέας με τσιπς από γιαούρτι, καρέ τομάτας, παναρισμένα κρεμμύδια, flakes αμυγδάλου και μία πολύ νόστιμη σος από αμύγδαλο και πιπεριές Φλωρίνης. 

Simul


Η Τοματοσαλάτα είναι μία μοντέρνα χωριάτικη με πολύ όμορφη εμφάνιση και όλη τη γεύση και τα αρώματα της φρεσκοκομμένης τομάτας. Μέσα θα βρεις ποικιλία τομάτας με κόκκινες, κίτρινες και πράσινες τομάτες μαριναρισμένες σε sweet chilli και ταμπάσκο να δίνουν χρώμα και αρώματα, φρέσκιες φράουλες να προσθέτουν αυτή τη γλυκόξινη πινελιά της εποχής τους, κατσικίσιο τυρί με μαστίχα, καπαρόμηλα, αποξηραμένες ελιές και ένα δροσερό σορμπέ αγγούρι. Ένα συνολικά φρέσκο και δροσιστικό πιάτο.

Simul

Το Τοπιναμπούρ συναντάται στο degustation menu και δίνει την αίσθηση ενός τέλεια χυλωμένου ριζότο με εμφάνιση-έργο τέχνης. Μία κρέμα τοπιναμπούρ αναμειγνύεται με λεπτά κομματάκια τοπιναμπούρ και "στολίζεται" με flakes από αυγοτάραχο και espresso. Ένα φίνο και λεπτό πιάτο με όμορφες ισορροπίες. 

Simul

Το Καλαμάρι Σχάρας κέρδισε επάξια μία θέση στην καρδιά μου. Τρυφερό και τέλεια ψημένο καλαμάρι με πουρέ από μαϊντανόριζα, chutney chorizo, φασολάκια, μπιζέλια, λάδι κόλιανδρου και μία κρέμα από καρύδα. Παρότι προσωπικά δεν αγαπώ την καρύδα, πρέπει να πω πως το καλαμάρι είναι ένα από τα ωραιότερα πιάτα του μενού με κάθε γεύση να ξεχωρίζει χωρίς να σκεπάζει την άλλη και την καρύδα -προς μεγάλη μου χαρά- εξαιρετικά διακριτική, μάλλον λόγω ενός όμορφου καπνιστού αρώματος που της δίνει ο σεφ με καπνιστό χέλι. 

Simul

Ξανά σε ύφος ριζότο ήταν το Σιτάρι από τα κυρίως πιάτα του a la carte, που είχε τη σωστά χυλωμένη υφή και τέλειο παιχνίδισμα με τα χρώματα και τις υφές, αφού το κρεμώδες σιτάρι μπερδευόταν ευχάριστα με το τραγανό tempura σπανάκι, τα παναρισμένα αυγά ορτυκιού, το φρέσκο κρεμμύδι σχάρας, τις καρδιές τομάτας και το υπέροχο καψαλισμένο κατσικίσιο τυρί στο κέντρο. Το μυστικό της απόλαυσης είναι ξεκάθαρα στην καλή ανάμειξη όλων των στοιχείων του πιάτου σε ένα βαθιά νόστιμο και comforting μείγμα. 

Simul

Και talking about comfort, η Ρεβιθάδα με μοσχαρίσιο μεδούλι και καραβίδες είναι ένα πιάτο που παντρεύει όμορφα τη γη με τη θάλασσα και σου δίνει έξυπνα τη γεύση και την αίσθηση της ρεβιθάδας που βγαίνει από έναν ξυλόφουρνο σε κάποιο ορεινό χωριό της Ελληνικής γης, αλλά σε πιο λεπτή και εκλεπτυσμένη εκδοχή. Χαριτωμένη προσθήκη βρήκα τα λίγα ρεβίθια που είχαν περάσει από το τηγάνι, ώστε να γίνουν έξτρα τραγανά, και αναμείχθηκαν με τα υπόλοιπα, δίνοντας μία απρόσμενη έκπληξη στο δάγκωμα. 

Simul

Το Κουνέλι Στιφάδο σε Brioche -πιάτο για το οποίο πολύς λόγος έγινε στην πρόσφατη εμφάνιση του Νίκου Θωμά στο Masterchef- έρχεται σαν ένα συννεφώδες, βουτυρένιο ψωμάκι μέσα σε ένα πιάτο, που πρέπει να ανοίξεις για να βρεις μέσα ένα καλομαγειρεμένο κουνέλι στιφάδο με την προσθήκη από συκωτάκια πουλιών και να αναμείξεις απαραιτήτως -ή να βουτήξεις καλύτερα- μέσα στην πληθωρική σάλτσα στιφάδο με ξίδι φραπουάζ. Νομίζω πως αυτό το πιάτο -σε εντελώς άλλη εκδοχή φυσικά- με ενθουσίασε για την "διαλεκτική του σχέση", τουλάχιστον εγώ έτσι την εξέλαβα, με τα κινεζικά char siu bao που επίσης γεμίζονται και κρύβουν το γευστικό θησαυρό τους επιμελώς στο κέντρο τους. 

Simul

Η Αρνίσια Σπάλα ήταν τόσο νόστιμη και τρυφερή που σχεδόν καταλάβαινες εκ προοιμίου τις 18 ώρες που πέρασε στο sous vide και τα φρέσκα raspberries έδιναν ξεχωριστό χρώμα και φρεσκάδα σε ένα πολύ δημιουργικά ισορροπημένο πιάτο. 

Simul

Last but not least, ήρθε ο εντυπωσιακά τρυφερός Κρασάτος Κόκορας με ξινό τραχανά από τα Τζουμέρκα και αρσενικό Νάξου. Ένα πιάτο που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις αν βρεθείς στο Simul, για την αλήθεια, τη σοβαρότητα και την βαθιά νοστιμιά του. Θεωρώ προσωπικά πως αυτό το πιάτο λέει πολλά για την μαγειρική ποιότητα του σεφ Νίκου Θωμά. 

Simul

Στα γλυκά υπεύθυνη είναι η νεαρή αλλά πολύ καλή Pastry chef Εμμανουέλα Δελατόλα που έχει σχεδιάσει τα γλυκά και των δύο μενού. Προσωπικά ξεχώρισα την Μπάρα Σοκολάτας με cremeux bitter σοκολάτας, πεκάν και παγωτό espresso, γιατί με ξέρεις τώρα πως είμαι με τη σοκολάτα εγώ.

Simul

Και ένα απίστευτα λεπτό, φίνο, φρέσκο και δροσερό Σορμπέ Μάνγκο και Passion Fruit που ήταν "τυλιγμένο" μέσα λεπτές φέτες από ένα carpaccio μάνγκο πάνω σε βραχάκια λευκής σοκολάτας και κάπως μέσα σε όλο αυτό το όνειρο φρεσκάδας είχε και μία pesto κόλιανδρο που έδινε νομίζω αυτό το κάτι, το boost, που απογείωνε τη συνολική γεύση. 


Υψηλάντου 63, Κολωνάκι,  210 7224737,   www.simul.gr.


Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>